19 Mayıs 2024 Pazar

Fransa'da işçiler: İşten atılmalar yasaklansın

Fransa'nın pek çok kentinde sokaklara çıkan işçiler, "Sağlık krizi kapitalizmin yeniden yapılandırılması, patronların işçileri işten çıkarması için bir bahane olarak hizmet ediyor" dedi. İşçiler, tam istihdam garantisi ve işten çıkarılmaların yasaklanmasını istedi.

Pandemi bahanesiyle işten atmaların kolaylaştırıldığı Fransa'da işçiler sokaklara çıktı. CGT, Solidairesve FSU sendikalarının çağrısıyla pek çok kentte eylemler yapıldı.

Paris, Marsilya, Lyon, Clermont-Ferrand, Le Havre, Avignon, Saint-Etienne, Toulouse, Nantes, Bordeaux, Nîmes, Rouen, Rennes, Cherbourg, Lille, Douai'da sokaklara çıkan işçiler, işten atılmaların yasaklanmasını ve tam istihdam garantisi verilmesini istedi.

Fransa hükümetinin neoliberal işçi düşmanı politikalarına tepki gösteren işçiler, Covid-19 pandemisi sürecinde büyük tekeller ve küçük şirketlerin ekonomik ve sağlık krizini bahane ederek işçi kıyımı yaptığını hatırlattı.

Güvencesiz çalışma, yoksulluk, işten atmalara karşı yapılan eylemde, "Sağlık krizi kapitalizmin yeniden yapılandırılması, patronların işçileri işten çıkarması için bir bahane olarak hizmet ediyor" denildi. İşçiler, tam istihdam garantisi ve işten çıkarılmaların yasaklanmasını istedi.

Paris Republique Meydanında bir araya gelen işçiler, Nation Meydanına sloganlarla yürüdü. Eyleme Sarı Yelekliler, öğrenciler, eğitim emekçileri ve seçilmişler de katılarak destek verdi.

Eyleme, grevdeki Total işçileri, işten atma tehdidi altındaki ilaç tekeli Sanofi çalışanları de katıldı.

ACTİT BOĞAZİÇİ DİRENİŞİNİ SELAMLADI
Paris'teki eyleme, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) üyeleri de katıldı. ACTİT üyeleri, Fransa'daki işçilerinin direnişine destek verirken, Boğaziçi öğrencilerinin direnişi de selamladı. Boğaziçi direnişiyle dayanışma içinde olduklarını belirten ACTİT üyeleri, eylemde "Türkiye'deki Boğaziçi Üniversitesi direnişiyle dayanışalım" pankartı açtı.