25 Nisan 2024 Perşembe

Fransa'da halk bölgesel seçimlere ilgi göstermedi

Fransa'da pazar günü yapılan bölgesel seçimlerin ilk turunda, Macron'un partisi ile ırkçı Le Pen başarısız olurken, geleneksel partiler geri döndü. Seçime katılım oranı ise çok düşük kaldı.

Fransa'da pazar günü yapılan bölgesel seçimlerin ilk turunda, kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İlerleyen Cumhuriyet Partisi ile Marine Le Pen'in liderliğindeki ırkçı Ulusal Birlik Partisi seçmeni ikna etmekte başarılı olamadı.

Açıklanan ön sonuçlara göre merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ulusal düzeyde oyların yüzde 27,2'sini alarak ilk sırada, Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi ise yüzde 19,3 ile seçimi ikinci sırada tamamladı. İlerleyen Cumhuriyet Partisi ise yüzde 11,2 oy oranıyla Yeşiller ve Sosyalistlerin ardında yer aldı.

Daha önce görülmemiş düzeyde düşük kalan seçimlere katılım oranının yüzde 30'larda olduğu açıklandı. 2015 yılında yapılan bir önceki seçimlerde katılım oranı yaklaşık yüzde 50 olarak gerçekleşmişti.

Macron cephesi seçime katılımın düşüklüğünü "demokrasiye atılmış bir tokat" olarak nitelerken, ırkçı Le Pen ise partisinin başarısızlığının nedenini düşük katılıma bağladı ve seçmenini ikinci turda sandığa çağırdı.

Özellikle ülkenin güneyinde başarı kazanması beklenen Le Pen'in partisi, 2015 seçimlerinde Paris'teki IŞİD saldırılarının ardından artan oy oranı yüzde 7'lik bir düşüş yaşıyor.

Fransa'nın 13 bölgesi ve 19 departmanındaki yerel meclis üyelerinin seçildiği oylamada oyların yüzde 10'undan fazlasını alan partiler 27 Haziran'da yapılacak olan ikinci tura katılmaya hak kazanıyor.

BÖLGESEL SEÇİMLER NEDEN ÖNEMLİ?
Bölgesel seçimler her ne kadar yerel konulara odaklansa da, bu seçim sonuçları ülkede gelecek yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü iki rakibi Macron ve Le Pen için büyük önem taşıyor.

Marine Le Pen bu seçimlerin 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde iktidara hazır bir lider olarak başarısını pekiştirmesini umuyordu.

İlerleyen Cumhuriyet Partisi'nin tahmin edilenden çok daha kötü bir sonuç elde edecek gibi görünmesi ise seçmenin Macron'u ve partisini cezalandırdığı şeklinde yorumlanıyor.