8 Mayıs 2024 Çarşamba

Fransa'da güvenlik yasa tasarısına karşı halk yine sokakta

Fransa genelinde asker ve polisin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı karşıtı 90'dan fazla eylem yapıldı.

Fransa'da asker ve polislerin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı karşıtı protestolar devam ediyor.

Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan "Genel Güvenlik Yasasına Hayır" girişiminin çağrısıyla 5 Aralık İşsizliğe Karşı Mücadele Günü'nde Fransa genelinde 90'dan fazla eylem yapıldı.

Eylemciler, asker ve polislerin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tasarının 24. maddesinin yeniden yazılacağı açıklansa da bunun geri çekilmesini talep ediyor.

Başkent Paris'in yakın banliyölerinden Les Lilas'da toplanan eylemciler, "Macron istifa" ve "özgürlük" sloganları attı.

ACTİT, AvEG-Kon ve SKB üyelerinin de bayraklarıyla katıldığı eylemde, tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşındı. Eylemciler, başkentin Repeblique Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmeye çalışırken polis engeliyle karşılaştı.

Polis ile sokaklara dağılan eylemciler arasında çatışma yaşandı. Polis, eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Eylemciler, birçok araç ve çöp konteynerini ateşe verdi.

Paris'teki eylemde serbest gazeteci Amar Taoualit, polisin kullandığı silah nedeniyle bacağından yaralandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 22 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Paris Emniyet Müdürlüğünün açıklamalarına göre, ülke çapındaki eylemlerde 42'si Paris'te olmak üzere 64 kişi gözaltına alındı ve 8 polis yaralandı.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre de 5 bini Paris'te olmak üzere ülke genelindeki eylemlere 52 bin 350 kişi katıldı.

Ülkede son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısının özellikle 24. maddesi tartışılırken, son dönemde polisin gazetecilere ve eylemcilere yönelik şiddetine tepkiler büyüyor.