3 Temmuz 2024 Çarşamba

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunda faşist RN önde

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda faşist RN ve ittifakı yüzde 34 oy alarak birinci çıktı. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi yüzde 28.1 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Erken genel seçimlerin son 40 yılın en yüksek katılımlı seçimi olduğu belirtildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yeni faşist hareketlerin galibiyeti sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, meclisi feshederek 30 Haziran – 7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Fransa'da erken genel seçimin ilk turu gerçekleştirildi. Seçimlerde faşist Ulusal Birlik Partisi (RN) yüzde 34 oy alarak ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise “Yeni Halk Cephesi” adı altında birleşen Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller (EELV) tarafından kurulan ittifak, yüzde 28.1 oy oranıyla yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans ve ittifak ortakları ise yüzde 20,3 oy oranı alabildi.

Seçime katılım oranı yüzde 59'u geçti. Ülkede 2022'de düzenlenen seçimlerde bu oran yüzde 39,42 olarak kayıtlara geçmişti. Bu genel seçimlerin ilk turunda seçime katılım oranı 1978'den bu yana en yüksek oran oldu.

'FRANSIZ HALKI MACRON KAMPINI YOK ETTİ'
Ulusal Birlik Partisi lideri Jordan Bardella başkent Paris'te yaptığı konuşmada, "Fransız halkı ülkede emsali olmayan bir umut doğurdu" dedi. Jordan Bardella, Fransa'nın önünde iki yol olduğunu, "en kötü yolun" sol koalisyon olacağını, Ulusal Birlik Partisi'nin ise Cumhuriyetçiler Partisi'nin bazı unsurlarıyla birlikte hükümeti kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Marine Le Pen, "Demokrasi konuştu ve Fransız halkı Ulusal Birlik Partisi'ni ve müttefiklerini zirveye çıkararak Macron kampını neredeyse yok etti" dedi. Le Pen, Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Jordan Bardella'nın başbakan olarak atanabilmesi için gelecek hafta Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamaları gerektiğini vurguladı.

'ULUSAL BİRLİK PARTİSİ'NİN KAZANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Yeni Halk Cephesi ittifakı bünyesindeki Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nin lideri Jean-Luc Melenchon da, ilk turda üçüncü sırada yer alan adaylarının, yarıştan çekileceklerini açıkladı. Melenchon, "Ulusal Birlik Partisi'nin seçim kazanmasına hiçbir yerde izin vermeyeceğiz" dedi.

AFP'ye konuşan Cumhurbaşkanı Macron ise seçmenlere, seçimin ikinci turunda, "cumhuriyetçi ve demokrat" adaylar etrafında birleşme çağrısı yaptı.

İKİNCİ TUR 7 TEMMUZ'DA
Seçimlerin ikinci turu 7 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Seçimin ilk tur oylamasında yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar, 7 Temmuz'da yapılacak ikinci tura katılabiliyor. Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te 11 seçim bölgesi de dahil olmak üzere 577 sandalye bulunuyor. Bir partinin mutlak çoğunluğu elde edebilmesi için 289 sandalyeye ihtiyacı var. Macron'un ittifakının Meclis'te sadece 250 sandalyesi vardı.