16 Mayıs 2024 Perşembe

Fransa iklim ve doğa yürüyüşü düzenlendi

Fransız Senatosu'nda Pazartesi gününden itibaren yapılacak olan İklim Yasa Tasarısı görüşmeleri öncesinde Fransa genelinde yürüyüşler düzenlendi.

Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamalara rağmen Fransa genelinde bugün iklim ve doğa için yürüyüşler düzenlendi. Başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösteri ve yürüyüşlere onbinlerce çevreci katıldı.

İklim krizi ile mücadele kapsamında geçtiğimiz hafta Ulusal Meclis'te kabul edildikten sonra yarından itibaren Fransız Senatosu'nda başlayacak görüşmeler öncesi ortak eylem kararı alan 600'den fazla dernek ve demokratik kitle örgütü öncülüğünde Paris'te yapılan eylem Republique Meydanı'nda başladı.

Ulusal Meclis'te 77'ye karşı 332 oyla kabul edilen yasa tasarısı, Fransa'da karbon emisyonlarını 2030'da 1990 yılı seviyesine göre yüzde 40 azaltmayı hedefliyor. Aynı yasa tasarısında 2,5 saaten az yolculuklarda iç hat uçuşlarının kaldırılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iklim ile mücadelenin Anayasa'nın birinci maddesine yazılacağı yönünde verdiği sözün askıya alındığını savunan doğa savunucuları, hükümet tarafından oluşturulan iklim yasasının yetersiz olduğunu belirtti. Bastille Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kalabalık, hükümet aleyhine yazılı pankartlar taşıdı, sloganlar attı, bandolar eşliğinde dans etti.

Hükümetin küresel ısınmaya ve iklim krizine karşı verdiği mücadelede "bir adım ileri, üç adım geri" politikasını izlediğini belirten eylemciler, doğayı korumak, küresel ısınmanın önüne geçmek için kapsamlı bir yasanın oluşturulmasını talep etti. 

Yeni yasa tasarısı kapsamında öngörülen önlemlerin karbondioksit salımında kısıtlı etkisi olacağı ve yeterli olmayacağı yönünde eleştirilerde bulunan çevreciler, hükümeti çevrecilerin talepleri karşısında oyalama politikası yürütmekle suçladı.

Öte yandan yürüyüş kortejinde yer alan hayvan hakları savunucuları ise küresel ısınma ve iklim krizi yüzünden dünyanın birçok yerinde hayvanların tehdit altında olduğunu ifade etti. Hayvan hakları savunucuları boğa güreşlerinin tamamen yasaklanmasını istedi.