18 Mayıs 2024 Cumartesi

Floyd eylemleri yeni soruşturmaları ve benzer ölümleri ortaya çıkarıyor

George Floyd'un polis tarafından boğazına baskı uygulanarak öldürülmesi sonrasında başlayan gösteriler, yeni soruşturmaların açılmasını beraberinde getiriyor. Mart ayında Manuel Ellis isimli bir kişi benzer şekilde öldürüldüğü ortaya çıkınca soruşturma başlatıldı.

ABD'de Washington eyaleti valisi polis tarafından gözaltına alındıktan sonra nefes alamadığını söylerken ölen Manuel Ellis için yeni bir soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

ABD'nin Minneapolis şehrinde 25 Mayıs'ta polis tarafından öldürülen George Floyd'un ardından yeni bir polis şiddeti vakası gündeme geldi.

Washington Eyalet Valisi Jay Inslee, geçtiğimiz Mart ayında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Manuel Ellis'in ölümüyle ilgili yeni bir soruşturma açıldığını duyurdu.

Vali Inslee olayın gerçekleştiği Pierce vilayeti şerifi ile bölge savcısının olayın içinde oldukları için tarafsızlıkları konusunda şüphe olduğundan, soruşturmayı tamamlamamaları konusunda ikna olduğunu, bunun yerine yeni bir soruşturma açılacağını ve Pierce vilayetinin kolluk kuvvetlerinden bağımsız bir hukuki süreç işletileceğini söyledi.

ÖLÜM NEDENİ SOLUNUM DURMASI
Ellis adli tıp raporuna göre fiziksel baskı ve oksijen azlığına bağlı solunum durması nedeniyle yaşamını yitirdi. Raporda Ellis'in vücudunda metamfetamin bulunduğu ve kalp hastalığının da ölüme sebebiyet vermiş olabileceği belirtildi.

Seattle'ın güneyindeki Pierce vilayetinin en büyük kenti ve yönetim merkezi Tacoma belediye başkanı geçen hafta tutuklamada rolü olan polis memurlarının kovulması ve haklarında dava açılması çağrısında bulunmuştu.

SORUŞTURMA IRKÇILIK KARŞITI EYLEMLERDEN SONRA AÇILDI
Olaya karışan dört polis memurunun idari izne çıkarıldığı bildirildi. Polisler fiziksel münakaşa çıktığı ve direndiği için Ellis'i gözaltına alırken zor kullanmaları gerektiğini ve Ellis'in olay esnasında öldüğünü söyledi.

Vali Inslee'nin yeni soruşturma açma kararı ülke çapında George Flody'un ölümünün ardından polis şiddeti ve ırkçılığa karşı başlayan protesto dalgasının ardından geldi.

POLİS BOĞAZA BASKI İŞKENCESİNİ YAYGIN KULLANIYOR
Flyod'un boğazı sıkılarak öldürülmesi sonrasında başlayan gösteriler, polisin bu şiddetini çok yaygın kullandığını ortaya çıkardı. 

Oklahoma polisi, 20 Mayıs 2019 günü siyahi bir şüphelinin gözaltına alındığı sırada "Nefes alamıyorum" diye feryat ettiği görüntüleri paylaştı. Derrick Scott adlı kişi "Nefes alamıyorum" diye feryat edince polisten "Umurumda değil" yanıtını alıyor. Scott'un da Floyd gibi gözaltı sonrası kaldırıldığı hastanede öldüğü açıklandı.

Scott'un ölümünden sonra üç polise açılan soruşturmada hepsinin aklandığı ortaya çıktı.