3 Mayıs 2024 Cuma

Filistinli tutsaklar direniş başlattı

Filistin'deki Esirler ve Özgürleştirilenlerin İşleri Heyeti, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsaklar direnişe başladığını duyurdu. Filistin'in Ramallah, El-Bire, Tulkerm, Cenin, Nablus, El-Halil ve Beytullahim kentlerinde İsrail hapishanelerindeki tutsaklarla dayanışma eylemleri düzenlendi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti, İsrail'in ülkenin güneyindeki Necef (Negev) Çölü'nde bulunan Negev Hapishanesi'nin 6. bölümüne çeşitli silahlar ve köpeklerle baskın düzenlediği, Filistinli tutsaklara yönelik "Nazi suçları" işlediği belirtildi.

Açıklamada, İsrail güçlerinin, ellerini ve ayaklarını kelepçeledikten sonra Filistinli tutsakları bölümün dışına attıkları ve burada darbettikleri vurgulandı.

Filistinli tutsaklar da aynı bölümde bulunan 7 koğuşu ateşe verdikleri ifade edilen açıklamada, Uluslararası Kızılhaç Örgütü başta olmak üzere uluslararası topluma Filistinli tutukluları koruma çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca, uluslararası toplumun "suskunluğunun" büyük bir utanç olduğuna vurgu yapılarak, söz konusu baskının devam etmesi durumunda "savaşın" cezaevlerinin dışına taşacağı belirtildi.

TUTSAKLAR EYLEM BAŞLATTI
Filistin'deki Esirler ve Özgürleştirilenlerin İşleri Heyeti, yaptığı açıklamada İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsakların direniş başlattığını duyurdu.

Açıklamada, Gilboa Hapishanesi'nden 6 Filistinli tutsağın kaçması üzerine İsrail yönetiminin tutsaklara yönelik şiddet ve baskıyı arttırdığı belirtildi.

Heyet, baskı ve saldırılara karşı eylem kararı aldı. Açıklamada; "Esirler, siyonist işgal hükümetinin ve özel anlamda Gilboa Hapishanesi yönetiminin güvenlik planlarının çökmesinden kaynaklanan ve kin dolu ırkçı düşüncelerle sürdürülen bu uygulamalara boyun eğmeyecektir" denildi. 

Açıklamada İsrail'in, tutsakların kararlılığı karşısındaki başarısızlığının üstünü örtmek için onlara baskı yapmayı ve insanlık dışı uygulamalara başvurmayı bir yol olarak denediğini, buna paralel olarak son günlerde gece baskınlarını ve tutuklamalarını da artırdığına dikkat çekildi.

TUTSAKLARLA DAYANIŞMA EYLEMLERİNE SALDIRI
Filistin'in Ramallah, El-Bire, Tulkerm, Cenin, Nablus, El-Halil ve Beytullahim kentlerinde İsrail hapishanelerindeki tutsaklarla dayanışma eylemleri düzenlendi.

Ramallah'ın merkezindeki El-Menara Meydanı'nda, ulusal ve İslami grupların çağrısıyla düzenlenen eyleme katılan yüzlerce kişi Filistinli tutsaklar için dayanışma sloganları attı.

Yürüyüşten sonra katılımcılar Bire kentinin kuzey girişinde toplandı. Burada İsrail askerleri ile eylemciler arasında arbede yaşandı.

Kuzeydeki Tulkerm ile Cenin kentlerinde de İsrail'in tutsaklara yönelik baskı politikasını kınayan eylemler düzenlendi.

Batı Şeria'nın Nablus kentinde İsrail hapishanelerindeki tutsaklara destek eyleminde 10 Filistinli, İsrail askerleri tarafından yaralandı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, sağlık ekiplerinin Nablus'un Havvara ve Beyta bölgelerinde biri gerçek mermi, 9'u ise plastik mermi ile yaralanan 10 Filistinliye müdahale ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, 89 Filistinlinin de İsrail askerlerinin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiği kaydedildi. 

El-Halil'de Filistinli tutsaklarla dayanışmak için düzenlenen eylemde İsrail askerleri ile Filistinliler çatıştı. İsrail askerleri Filistinlilire plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla saldırdı. Filistinliler, İsrail askerlerine taş atarak karşılık verdi.

Beytullahim'de düzenlenen yürüyüş İsrail kontrol noktasına ulaştığında Filistinlilerle, İsrail askerleri arasında arbede çıktı.

Fetih Hareketi'nin Merkez Komite Üyesi Sabri Saydam da Filistin televizyonuna verdiği röportajda, "Her mahkumun özgürlüğü ve özgürlük yolunu seçme hakkı vardır" dedi.

Akşam saatlerinde de Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı'nda toplanan onlarca Filistinli, tutsaklara destek vermek amacıyla eylem düzenledi.

Mescid-i Aksa'da kılınan yatsı namazından sonra Kubbetu's Sahra ile Kıble Mescidi arasındaki revakların altında toplanan bir grup Filistinli genç de tutsaklara destek sloganları atarak, tekbir getirdi.

İsrail polisi, Şam Kapısı'nda toplanan Filistinli eylemcilerin uzun süre kalmasına izin vermedi.

Atlı polisler ile TOMA'nın hazır bulunduğu bölgede, polisler Filistinlilere saldırdı.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisinin eylemcilere ses bombası attığı ve plastik mermi kullandığı belirtildi.

Açıklamada, polislerin saldırısında 2 Filistinlinin plastik mermiyle, 1 Filistinlinin ses bombasıyla, 1 Filistinlinin de darp sonucu yaralandığı kaydedildi.

Polisin saldırısı sonucu Filistinli gençler Şam Kapısı'ndan Sahire Kapısı'na kadar tekbir getirerek ve sloganlar atarak uzaklaştı.

Ayrıca Şam Kapısı'ndan Sahire Kapısı'na uzanan Kanuni Sultan Süleyman Caddesi boyunca polis ile eylemciler arasında kovalamaca yaşandı.

NE OLMUŞTU?
Filistinli 6 tutuklu, 6 Eylül sabahı, İsrail'in kuzeyinde yer alan yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden tünel kazarak kaçmıştı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Fetih Hareketi'nin silahlı kanadı El-Aksa Şehitleri üyesi Zekeriya ez-Zebidi ile İslami Cihad Hareketi mensubu Yakub Nufeyat, Muhammed Kasım el-Arıda, Yakub Mahmud Kadri, Eyhem Fuad Kemamci, Mahmud Abdullah el-Arıda'nın cezaevinde aynı koğuşta kaldıklarını ve 10 metrelik bir tünel kazdıklarını bildirmişti.

İsrail'deki yüksek güvenlikli hapishanelerden biri olan Gilboa Hapishanesi, İrlandalı uzmanların gözetiminde inşa ettirilerek 2004'te açılmıştı.