19 Mayıs 2024 Pazar

Fetih ile Hamas İstanbul'da görüşmelerinde seçimlerde anlaştı

Hamas ve El Fetih liderleri İstanbul'da iki gün süren görüşmelerin ardından, seçimlerin bir an önce yapılması konusunda anlaştı.

Hamas ve El Fetih liderleri ulusal uzlaşma sağlamak için 22 Eylül'de İstanbul'da bir araya geldi. Buluşma, 2017 yılında Mısır'ın başkenti Kahire'de varılan ancak uygulanamayan uzlaşma anlaşması sonrası liderler arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 3 Eylül'de El Fetih ve Hamas dâhil 14 Filistinli fraksiyon liderinin internet üzerinden katıldığı bir toplantıya başkanlık etmişti.

FKÖ YÜRÜTME KONSEY ÜYESİ EL-AHMED: SEÇİMLERDE ANLAŞTIK
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, Fetih ve Hamas hareketlerinin Filistin'deki seçimlerin "kısa süre içinde" yapılması konusunda anlaştığını belirtti.

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetih ile Hamas hareketleri arasında İstanbul'da yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fetih ile Hamas'ın İstanbul'daki görüşmelerde Filistin'de seçimlerin "kısa süre içinde" yapılması konusunda anlaşmaya vardığını dile getiren Ahmed, ilk olarak Filistin Meclisi seçimlerinin yapılmasının, ardından da Devlet Başkanlığı için sandık başına gidilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Ahmed, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "gelecek günlerde" seçimlerin yapılması konusunu değerlendireceği ve gerekli kararnameleri çıkaracağını kaydetti.

'KUDÜS OLMADAN SEÇİM OLMAYACAK'
Filistin yönetiminin abluka altındaki Gazze Şeridi ile işgal altındaki Doğu Kudüs'ün de dahil edildiği bir seçim yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarına atıfta bulunan Ahmed, "Kudüs olmadan seçim olmayacak" ifadesini kullandı.

2006'DAN BU YANA SEÇİM YAPILAMIYOR
El Fetih ve Hamas, Filistin'deki bölünmüşlüğün en önemli iki tarafını temsil ediyor. Hamas'ın 2007 yılında El Fetih üyesi güvenlik güçleriyle çatışarak Gazze'yi kontrol altına almasıyla siyonist İsrail'in işgalle böldüğü Filistin, bir anlamıyla da siyaseten bölünmüş oldu. El Fetih, Batı Şeria'yı kontrol altında tutarken, Hamas 2007'den bu yana Gazze'yi yönetiyor. 

Filistin Anayasası'na göre 4 yılda bir genel seçimlerin yapılması gerekiyor. Ancak siyonist İsrail ablukası ve işgali altındaki Filistin'de 2006 yılından bu yana seçim yapılamıyor. 

EL FETİH HEYETİ KATAR VE MISIR'A GİDECEK
Görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulunan El Fetih Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklama yaptı. eş-Şeyh, Türkiye'de yürütülen görüşmelerin uzlaşma ve ortaklık yolunda önemli bir adım olduğunu ve Filistin davasını tasfiye edecek tüm projeleri reddetme konusundaki fikir birliğini ortaya koyan milli bir pozisyonu teşkil ettiğini vurguladı.

Öte yandan Fetih Hareketi Seferberlik ve Örgütlenme Komiserliği Basın Sözcüsü Münir El-Cağub ise İstanbul'da görüşmeleri gerçekleştiren Fetih heyetinin Katar'a, daha sonra da Mısır'ın başkenti Kahire'ye geçeceğini belirtti.

Cağub, heyetin Katarlı ve Mısırlı yetkililerle, Filistinliler arasındaki uzlaşı çabalarını, Arap dünyasının İsrail ile normalleşme sürecini ve son siyasi gelişmeleri ele alacağını kaydetti.

HAMAS: YENİ DÜZENİN BAŞLANGICI
Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Fevzi Berhum da  İstanbul'daki görüşmelerin Filistin'deki yeni düzenin başlangıç noktası olduğunu söyledi.

Berhum yaptığı açıklamada, Fetih ve Hamas hareketleri temsilcilerinin İstanbul'daki görüşmelerde, tüm Filistinlilerin zorluklarla yüzleşmesini sağlayacak şekilde Filistin'deki yeni düzenin kurulması ve bu aşama için gerekenlerin sağlanması hususları üzerine odaklandıklarını belirtti.

Hamas sözcüsü Berhum, İstanbul'daki diyalog görüşmelerinin, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirilen Filistinli grupların genel sekreterler toplantısında alınan kararlar neticesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin de katılımıyla, Filistinli grupların genel sekreterleri, 4 Eylül'de Ramallah ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta eş zamanlı bir toplantı gerçekleştirmişti.