8 Mayıs 2024 Çarşamba

ESP'ye yönelik operasyon Avrupa kentlerinde protesto edildi

ESP'ye yönelik gözaltı operasyonları Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi. Eylemde yapılan konuşmalarda, "Kazanacağımızı biliyoruz ve mutlaka kazanacağız" denildi.

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve ESP MYK Üyesi Çiçek Otlu'nun da olduğu 14 sosyalistin gözaltına alınması Avrupa'nın birçok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

AvEG-Kon'a bağlı AGİF'in çağrısı ile Almanya'nın Berlin, Hamburg, Duisburg, Köln, Stuttgart ve Frankfurt kentlerinde yapılan ESP'ye yönelik operasyon protesto edildi. DTKM, ATİF , ADHF ve Alman devrimci kurumlardan KA eylemlere destek verdi.

AGİF adına gerçekleşen konuşmalarda "Dosyadaki sınırlılık kararı nedeniyle avukatların yeterli bilgi alamadığı ve müvekkilleri ile görüşemediği soruşturma, faşist AKP-MHP ve Saray rejiminin devrimcilere yönelik sindirme saldırılarından biri olarak hanesine yazıldı. Ancak sosyalistler ve devrimciler baş eğmeyecekler, faşizm karşısında diz çökmeyecekler. Kadınların özgürlüğünden, işçi ve emekçilerin onurlu bir yaşam sürmesinden yana olan, gençlerin geleceksizleştirilmesine ve doğanın talanına karşı, Kürtler başta olmak üzere tüm halklar ve inançlar için özgür bir yaşam için mücadele eden sosyalistler, devrimciler ve antifaşistler mücadelesini büyüterek sürdürecekler!" denildi.

Kürt dernekleri, ATİF ve ADHF adına yapılan konuşmalarda devrimci dayanışma duyguları vurgulandı.

DUİSBURG
AGİF'in çağrısı ile Düisburg kentinde düzenlenen eylemde "Gözaltılar, baskılar, tutuklamalar mücadelemizi engelleyemez" pankartı açıldı. "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, "İktidarın bu sindirme politikalarına karşı sesimizi daha da fazla yükseltelim! Bizler, bu zulümlere karşı ancak mücadele ederek kazanacağımızı biliyoruz ve mutlaka kazanacağız" denildi.

AGİF Eşbaşkanı Onur Güler, DKTM adına Amara Tolhildan ve ATİF Eşbaşkanı Süleyman Gürcan birer konuşma yaptı.

BERLİN
Başkent Berlin'de konuşan AvEG-Kon Eşbaşkan Baki Selçuk, sosyalistlerin bir kez daha özel hedef seçilmesinin kendilerini şaşırtmadığını ifade etti. Selçuk "Çünkü onlar faşizme, sömürgeciliğe, zulme, sömürüye karşı sokaklarda mücadele ediyorlar" dedi. Pandemi sürecinde işçileri kapitalistlere üretim yapmamaya ve greve çağıran, kadına yönelik şiddete karşı sokakta mücadeleyi büyüten, gençliğin geleceğinin çalınmasına karşı eylem duran, Rojava'nın işgaline, Güney Kürdistan'a işgal saldırılarına, Kuzey Kürdistan'daki zulme karşı savaşan bir güç olduğundan hedef seçildiler. Ancak geçmişte olduğu gibi bu saldırılar ve gözaltılar da sosyalistleri susturamayacak, mücadelesini durduramayacak. Bu saldırganlığı da aşacak, birleşik mücadeleyi büyütecek ve faşizmi tarihin çöplüğüne göndereceğiz" diye belirtti.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde de sosyalistlere yönelik gözaltı saldırısını protesto edildi. AGİF ve Young Struggle üyelerinin çağrısıyla düzenlenen eyleme ADHK, ATİK ve DTKM üyeleri destek verdi.

AvEG-Kon'un açıklaması okundu. Ardından ATİK adına yapılan konuşmada birleşik mücadele vurgusu yapılırken, devrimci dayanışmanın önemine değinildi.

Döviz ve pankartların da taşındığı eylemde "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

PARİS
Sosyalistlerin gözaltına alınması Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi. ACTİT ve SKB'nin çağrısıyla düzenlenen eylem Strasbourg Saint -Denis kemer önünde yapıldı.

"Gazetecilere ve sosyalistlere özgürlük" yazılı pankartın taşındığı eylemde Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) adına yapılan açıklamada, "Devrimcilere ve antifaşistlere yapılan her saldırı dünyanın neresinde olursa olsun, ezilenlerin dayanışması karşısında kaybetmeye mahkumdur" denildi.

ACTİT sosyalistlere yapılan bu saldırıya karşı tüm demokratik, antifaşist ve devrimci kamuoyunu ESP ve SKM ile dayanışmaya çağırdı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) temsilcisi de şunları söyledi: "Kadınların erkek şiddetine karşı mücadelesinde gasp edilmeye çalışılan İstanbul Sözleşmesi sokak hareketi henüz sürerken sosyalist kadınların hedef olması, kadınların mücadelesinin önünü kesmek amaçlıdır. Eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden ve birçok kez bedel ödeyen devrimci sosyalistler tüm saldırılara rağmen mücadelelerini büyük bir özgürlük tutkusuyla sürdürecek ve büyütecektir."

Eylem, "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Kadın, mücadele, özgürlük", "Sosyalistlere özgürlük", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarıyla Saint-Denis caddesinde yapılan yürüyüşle sona erdi.

LOZAN
İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu'nun (İGİF) çağrısıyla St. Laurent kilisesi önünde sosyalistlere yönelik operasyon protesto edildi. Eylemde "Bu baskılar boşuna, umut dimdik ayakta", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

Okunan bildirinin ardından eylem sona erdi. ANF'ye konuşan İGİF Eşbaşkanı Ali Orak, "Saldırılarında sınır tanımayan Türk faşizmi Kürt halkına yönelik yürüttüğü katliam saldırılarını bir taraftan devam ettirirken bugün sosyalist ve devrimcilere yönelerek hukuksuzca baskı, gözaltı, tutuklamalara yönelmiştir. Bizler biliyoruz ki hiçbir sosyalist hiçbir devrimci dün nasıl baskı ve zulme boyun eğmediyse bugün de aynı kararlılıkla mücadelesini sürdürecektir. Dünyanın neresinde olursak olalım emekten, özgürlükten, barış ve adalet yana mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Baskılar bizi yıldıramaz" dedi.