1 Temmuz 2024 Pazartesi

Esad, Türkiye ile görüşmelerinin yeniden başlamasının şartlarını açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Özel Temsilcisi'yle görüşmesi vesilesiyle Ankara'ya mesaj gönderdi: "Suriye devletinin tüm toprakları üzerindeki egemenliği ve terörün her türlüsüyle mücadele temelinde Türkiye'yle ilişkilerle ilgili her türlü girişime açığız."

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve beraberindeki heyetin Şam'daki kabulü sırasında yaptığı açıklamada, Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu vurguladı.

Suriye Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre Esad, "Suriye, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine, bu sürecin egemenliğine saygı ve Suriye devletinin egemenliğini tüm ülke toprakları üzerinde yeniden tesis etme arzusuna dayanması halinde olumlu yaklaşmaktadır" dedi.

Şam'ın bu yöndeki girişimleri memnuniyetle karşıladığını kaydeden Esad, bunun 'ilgili tarafların Suriye'de ve tüm bölgede istikrarı güçlendirme arzusunu yansıttığını' söyledi.

Lavrentyev ise Rusya'nın Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzeltilmesiyle ilgilenen tüm ülkelerin girişimlerini desteklediğini teyit ederek, arabuluculuğun başarısı için koşulların her zamankinden daha elverişli olduğunu, Rusya'nın müzakereleri ilerletmek için çalışmaya hazır olduğunu ve hedefin Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesi olduğunu vurguladı.

25 Nisan 2023 tarihinde Moskova'da Rusya, İran, Suriye ve Türkiye savunma bakanları arasında dörtlü görüşmeler gerçekleştirilmişti. Görüşmelerde Suriye'de güvenliğin güçlendirilmesi ve Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılacak pratik adımlar da ele alınmıştı. Aynı yılın 9 Temmuz'unda Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye-Türkiye ilişkilerinin çözümüne yönelik yol haritasının tamamlanmasının ardından Suriye ve Türkiye liderlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelebileceğini dile getirmişti.

RUSYA'NIN ÖNCÜLÜĞÜNDE 1.5 YILLIK NORMALLEŞME GİRİŞİMLERİ
Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzelmesine yönelik ilk resmi üst düzey görüşme, 28 Aralık 2022'de Rusya'nın girişimiyle dönemin Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ı Suriyeli muhataplarıyla biraraya getirdi. 10 Mayıs 2023'te Rusya, İran, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının Moskova'da biraraya gelmesi, Suriye savaşının başlaması sonrası üst düzey diplomatların ilk resmi toplantısı oldu. Ankara-Şam ilişkilerinin iyileştirilmesine yönelik yol haritası hazırlanmasını amaçlayan toplantının ardından, Lavrentyev, Moskova'nın Ankara ile Şam'a normalleşme yol haritasının taslağını verdiğini ve tarafların bazı değişiklikler yapabileceğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ilişkilerine normalleşmesine yönelik yol haritasının öncelikli konularını açıkladı.

TÜRKİYE'NİN KUZEY SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ TARTIŞMASI
Toplantıdan iki ay sonra, Temmuz 2023'te konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Şu anda Suriye'de Esad maalesef Türkiye'nin kuzey Suriye'den çıkmasını istiyor. Böyle bir şeyin olması mümkün değil" restini çekti.

Birkaç gün sonra Sky News Arabia'ya röportaj veren Esad, "Ben ve Erdoğan neden buluşalım ki? Bir şey içmek için mi? Bizim amacımız, Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesi, Erdoğan'ın amacı ise Türkiye'nin Suriye'deki işgalinin meşrulaştırılması" dedi.