18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ermenistan'da 'Soykırımı Anma Günü' dolayısıyla meşaleli yürüyüş

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da on binlerce kişi soykırımın 106. yıl dönümünde gece saatlerinde Özgürlük Meydanı'na meşalelerle yürüdü.

Ermenistan Başbakanı Nikos Paşinyan, "Ermeni fobisi, Pan-Türkçülüğün özüdür ve bugün onun en iğrenç tezahürlerini Azerbaycan'da görebiliriz" dedi.

Ermenistan'da resmi olarak 'Soykırımı Anma Günü' kabul edilen 24 Nisan'da, Başbakan Paşinyan ve diğer yetkililer, cumartesi günü düzenlenen törende Tsitsernakaberd Ermeni Soykırımı Anıtı'na çelenk bıraktı.

Paşinyan, cumartesi sabahı yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin yayılmacı dış politikası ve Ermenistan'a yönelik toprak özlemleri, soykırım ideolojisinin yeniden doğuşunun kanıtıdır" ifadelerini kullandı. Paşinyan, "Ermenofobi, Pan-Türkçülüğün özüdür" ifadesini kullandı.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da on binlerce kişi soykırımın 106. yıl dönümünde gece saatlerinde Özgürlük Meydanı'na meşalelerle yürüdü.

Meds Yeğern (Büyük Suç) adı verilen soykırımda katledilenleri anmak için her yıl olduğu gibi meydana yürüyen kitle Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını yaktı.

Bugüne kadar çoğu Avrupa ve Güney Amerika'dan olmak üzere 31 ülke 1915'te yaşananları soykırım olarak tanıyor.

Amerikan medyası ve Reuters haber ajansına göre, 23 Nisan'da Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleşen ilk telefon görüşmesinde Biden'in 1915 olaylarını ''Ermeni soykırımı" olarak tanıyacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan cuma günü yapılan açıklamada da Başkanı Joe Biden'in 24 Nisan'da 1915 olayları hakkında bir duyuru yapacağı teyit edildi.

Bakanlık sözcüsü Jalina Porter basın mensuplarına, "Ermeni soykırımı ile ilgili olarak, Başkan Biden'den yarın bir açıklama bekleyebilirsiniz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise başkent Paris'te Ermeni Soykırımı anma törenlerine katıldı ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a yazdığı bir mektupta, "inkar ve yalanı engelleme sorumluluğumuz var" dedi.

Macron, Sarkisyan'a yazdığı mektupta, "Geçmişi hatırlamak, gerçeği kabul etmek, ölenlerin anısına ve yaşayanlara saygı göstermek, yalan, inkar ve unutmayı önlemek bizim sorumluğumuz" ifadesini kullandı.

Fransa ve Ermenistan'ın dostluk ve kardeşlik bağlarıyla birleştiğini kaydeden Macron, Fransa'nın geçmişte olduğu gibi gelecekte de Ermenistan'ın yanında olacağı mesajını verdi.