18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ermeni Soykırımı Berlin'de yürüyüş ile protesto edildi

Berlin'de Ermeni Soykırımı'nın yıldönümünde protesto yürüyüşü düzenlendi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Ermeni Soykırımı'nın yıldönümünde protesto yürüyüşü düzenlendi.

Ermeni örgütlerin çağrısı ile düzenlenen ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) bileşenlerinin de destek verdiği eylem Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun merkez binası önünde yapılan mitingle başladı.

CDU binası önünde konuşan çok sayıda kişi, Ermeni Soykırımı'nın üzerinden 106 yıl geçmesine rağmen Türk devletinin hala soykırımı kabul etmeyişi, soykırımla yüzleşmemesi protesto edilirken, Alman devletinin Türk devletine sürdürdüğü destek de kınandı. Ermeni aydınlarının, gazetecilerinin, yazarlarının ilk başta katledilmesiyle başlayan soykırımda 1,5 milyon Ermeni'nin katledildiği vurgulandı.

Mitingde, Asuri-Süryani Soykırımı, Rum Pontus Soykırımı, Ezidi Soykırımı ve Kürtlere yapılan soykırımlar da anlatılarak, yeni soykırımların önüne geçmenin birlikte mücadeleden geçtiği vurgulandı.

Soykırım sürecinde kadınlara yapılan barbarlığın ve katliamların da dile getirildiği mitingde tarihçi Dr. Nick Brauns'da bir konuşma yaptı. Brauns, "Osmanlı İmparatorluğu'nda yapılan soykırımlar Almanya tarihinin de bir parçasını oluşturmaktadır. Almanya Krallığının Türkiye'nin en önemli müttefiki olduğunu ve bu işbirliği sayesinde genç Türklerin soykırımlar gerçekleştirerek Türk-Sünni bir devlet kurabildiklerini" belirtti.

Tehcir ile yerlerinden sürgün edilen Ermenileri karşılayan orduların başında Alman generallerinin olduğunu belirten Brauns, sürgün edilenlerin bu ordular tarafından katledildiklerini vurgulayarak, o dönemde Osmanlı Donanması'nda görev yapan Alman amiralinin ve bir donanma ataşesinin Ermenilerin tek bir kişi kalmayacak şekilde yok edilmelerinin Türklerin yararına olduğunu yazdıklarını alıntılarla verdi.

Almanya'nın bu soykırımı kınamaktan bile kaçındığını belirten ve parlamentoda soykırıma karşı çıkan tek milletvekilin sosyalist Karl Liebknecht olduğunu söyleyen Brauns, savaştan sonra Talat Paşa ve diğer soykırımcıların Almanya'ya kaçtığını, ancak Ermeni İntikam Komandoları tarafından Berlin'de bulunarak cezalandırıldıklarını anlattı.

Brauns, Alman devletinin Türkiye politikasının bugünde değişmediğini vurgulayarak, Türk devletinin bugün yaptığı katliamlara da destek çıktığını söyledi.

Brauns, HBDH Berlin'in mesajını da katılımcılara ileterek sözlerini tamamladı.

HDP'nin Ermeni Soykırımı'na dair açıklamasının da okunduğu mitinge Ermeni sanatçılar da ezgileriyle katıldılar.

Konuşmalardan sonra Türkiye Büyükelçiliğine yürüyüş başladı. Katliamda yaşamını yitirenlerin isimleri okundu.

Yunan araştırmacı Tessa Hofmann ise Ermeni Soykırımı'nda ilk önce aydın ve yazarlardan başlandığını söyledi. Hristiyanlar üzerinde özel savaş politikası ile çocuklardan başlandığını da belirten Hofmann, soykırımın tanınması gerektiğini belirtti.

Yürüyüş boyunca "Soykırımı durdur", "Soykırımı tanı", "Hatırlamak savaşmaktır" sloganları atıldı.