19 Nisan 2024 Cuma

Endonezya'daki depremde can kaybı 77'ye yükseldi

Endonezya'nın Batı Sulawesi bölgesinde meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 77'ye yükseldi.

Endonezya'nın Batı Sulawesi bölgesinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 77'ye yükseldi.

Bu gelişmeyle birlikte ülkede son bir ayda meydana gelen uçak kazası, toprak kayması, sel ve deprem sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı en az 170'e çıktı.

Afet Etkilerini Azaltma Kurumu'ndan (BNPB) yapılan açıklamada, deptemde yaklaşık 850 kişinin yarandığı belirtilirken, 28 bine yakın kişinin de hasar gören evlerini terk ettiği bildirildi. Depremde evleri zarar görenlerin bazıları deniz seviyesinden yüksek dağ eteklerinde çadır kurarken, kimilerinin de afet yardım merkezlerine sığındığı kaydedildi.

BNPB sözcüsü Raditya Jat, polis ve jandarmanın yağma olaylarını önlemek için bölgede görev yaptığını, hala devam eden arama kurtarma çalışmalarının da 2 hafta süreceğini aktardı.

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Kurumu Başkanı Dwikorita Karnawati, bölgede başka bir deprem olması durumunda tsunami yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Birçok deprem, tsunami ve aktif yanardağ patlamasının yaşandığı Ateş Çemberi diye tabir edilen enlemlerde yer alan Endonezya'da son bir ayda birçok doğal felaket ve kaza yaşandı.

Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Sulawesi ve Güney Kalimantan eyaletinde yaşanan sel felaketlerinde en az 5 kişi hayatını kaybederken, Batı Java eyaletinde yaşanan toprak kayması sonucu en az 29 kişi yaşamını yitirmişti.

Ülkede 9 Ocak'ta yaşanan ve Java Denizi'ne düşen uçakta ise 62 kişi hayatını kaybetmişti.

2018'DEKİ DEPREMDE CAN KAYBI EN AZ 1350
267 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya'da depremlere sıkça rastlanılıyor. Ülkede 2018 Ekim'inde Palu şehrinde yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında gelen tsunami sebebiyle en az 1350 kişi hayatını kaybetmişti.