28 Mart 2024 Perşembe

El-Fetih: Mahmud Abbas'ın attığı adım son derece gerekliydi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın İsrail ve ABD ile yapılan anlaşmalara bağlı kalmama kararını savunan Filistinli politikacı Ebu Ayta, bu kararın ihtiyaçtan doğduğunu kaydetti.

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El-Fetih) Devrim Konseyi Sekreteri Fayez Ebu Ayta, mevcut koşullarda, Oslo'da imzalanan barış anlaşması dahil tüm anlaşmaları feshetmenin son derece gerekli olduğunu belirterek, "Bu, topraklarımızı korumanın tek yolu" dedi.

Ebu Ayta, "Şimdi İsrail ile yeni dönemin, yeni büyük çatışmanın eşiğinde olmamız bizim hatamızdan kaynaklı değil, Filistin'in yaşama hakkını, toprakları üzerindeki haklarını savunma şansına ancak Washington ve Tel Aviv'e karşı tüm yükümlülükleri feshederek sahip olabilir. Yüzyılın Anlaşması'nın hayata geçirilmesine izin vermeyeceğimizi söylemiştik. İsrail hükümeti sadece kendini ve kendi açgözlülüğü dinledi. Ama bu sadece ilk adımdı, İsrail tarafı ne kadar ileriye giderse Filistin'in yanıtı o kadar sert olacak" ifadesini kullandı.

'İSRAİL'İN İLHAK PLANINA KARŞI HAREKETE GEÇMELİYİZ'
Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi'nin Kanadalı mevkidaşı François-Philippe Champagne ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in ilhak planına karşı Safedi'nin 'Bu kararın uygulanmasını önlemek için uluslararası bir girişim başlatmak gerektiği'belirtildi. Söz konusu girişimin uluslararası hukuk temelinde iki devletli çözümün gerçekleşmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirten Safedi, bu yolla ciddi ve doğrudan müzakere sürecine başlanabileceğine işaret etti.

Lübnan el-Meyadin kanalına röportaj veren Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, "İsrail'in ilhak planı öne alınamaz bir intifadaya neden olacak" dedi.

"Batı Şeria'da silahlı direnişe dönüş gerçekten de mümkündür" diyen Aruri, bunun bazı insanların tasavvurundan çok daha yakın olduğunu aksi takdirde İsrail'in ilhak planının realiteyi değiştirecek bir intifada patlamasına neden olacağı uyarısında bulundu.