18 Nisan 2024 Perşembe

Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası soruşturma

Dünya Sağlık Örgütü'nün, koronavirüs salgını konusundaki tutumu nedeniyle uluslararası bağımsız bir soruşturmaya tabi tutulmasına karar verildi.

Çin'den gelen baskılara boyun eğdiği iddia edilen, salgını geç ilan etmesiyle tepki çeken Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hakkında uluslararası soruşturma yürütülmesine karar verildi.

WHO'nun en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin 73. toplantısı için video konferans aracılığıyla bir araya gelen 194 üye ülkeden 100'ü, örgütün salgın yönetimi konusunda denetlenmesi için sunulan önergeyi onayladı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen önerge, WHO hakkında 'tarafsız, bağımsız ve kapsamlı' bir soruşturmanın yürütülmesini öngörüyor. Soruşturmanın en kısa zamanda başlayacağı belirtildi.

Karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın WHO'ya gönderdiği 'ültimatom mektubunun' ardından geldi. Trump, örgütün 30 gün içinde çalışmalarını iyileştirme taahhüdünde bulunmaması halinde maddi desteğini kesmekle tehdit etmişti.

WHO, salgın süresince bazı adımları atmakta geç kaldığı ve yanıltıcı açıklamalarda bulunduğu gerekçesiyle hedef tahtasına oturtulmuştu.