24 Nisan 2024 Çarşamba

Dünya genelinde 366 gazeteci Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde sunum yapan Press Emblem Campaign'in Genel Sekreteri Blaise Lempen, dünya genelinde en az 366 gazetecinin korona virüsü nedeniyle öldüğünü açıkladı. Yıl başından bu yana 54 gazetecinin ise öldürüldüğü aktarıldı.

İsviçre'nin Cenevre kenti merkezli basın kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), mart başından bu yana 47 ülkede en az 366 gazetecinin korona virüsü nedeniyle öldüğünü açıkladı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde dün başlayan BM İnsan Hakları Konseyi'nin 45'inci oturumunda sunum yapan PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen, son günlerde başta Hindistan olmak üzere gazetecilerin Covid-19 kaynaklı ölümlerinde artış olduğunu söyledi.

Lempen, 47 üyeli İnsan Hakları Konseyine çağrıda bulunarak, gazetecilerin küresel sağlık krizlerinden korunmasını güçlendirecek karar almalarını istedi. PEC, dünya genelinde yıl başından bu yana 54 gazetecinin de çeşitli nedenlerle öldürüldüğünü, bu nedenle yıl içinde hayatını kaybeden gazeteci sayısının 400'ü geçtiğini bildirdi.

PEC verilerine göre, dünyada mart başından bu yana Covid-19 nedeniyle 47 ülkede en az 366 gazeteci öldü. 1 Temmuz'dan eylül başına kadar geçen iki ayda Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı da ikiye katlandı.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE 250 GAZETECİ ÖLDÜ
PEC'in araştırmasına göre, Latin Amerika ülkelerinde 205, Asya'da 90, Avrupa'da 28, Afrika'da 22 ve Kuzey Amerika'da da 21 gazeteci virüs nedeniyle öldü. 82 gazetecinin öldüğü Peru listede ilk sırada yer alırken, Ekvador'da 40, Hindistan'da 36 ve Bangladeş'te 31 gazeteci korona virüsü nedeniyle öldü. Covid-19 nedeniyle 26 gazetecinin öldüğü Meksika listede beşinci sırada bulunurken, ABD'de 20, Brezilya'da 19 ve Pakistan'da da 10 gazeteci hayatını kaybetti.

Bolivya, İngiltere ve Nijerya'da sekizer gazeteci, Honduras'ta yedi, Nikaragua'da altı, Rusya ve Dominik Cumhuriyeti'nde beşer, İspanya ve Fransa'da ise dörder gazeteci virüs nedeniyle öldü. İtalya, Kamerun, Mısır, Guatemala ve El Salvador'da üçer gazeteci, Afganistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Kolombiya, Endonezya, Nepal ve İsveç'te ise ikişer gazeteci öldü. Suudi Arabistan, Arjantin, Avusturya, Belçika, Kanada, Irak, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Panama, Paraguay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tacikistan, Togo, Venezuela ve Zimbabve'den ise birer gazeteci Covid-19 nedeniyle öldü.