28 Mart 2024 Perşembe

Donetsk ve Lugansk, Rusya'ya katılmaya 'evet' dedi

Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijya bölgesinde Rusya'ya katılmaya ilişkin düzenlenen referandumun sonuçlarından "evet" çıktı. Zelensky, referandumları "düzmece" olarak değerlendirdi.

Rusya ve Ukrayna arasında savaş sürerken, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri ve Rusya'nın savaşta ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgesinde düzenlenen referandumlarda Rusya'ya katılma kararı çıktı.

4 bölgede oyların sayımının tamamlanması sonrası yapılan açıklamalar doğrultusunda, Luhansk bölgesinde halkın yüzde 98'i, Herson'da halkın yüzde 87'si, Zaporijya'da halkın yüzde 93'ü ve Donetsk'te halkın yüzde 99'u Rusya'ya katılmaya "evet" dedi.

DHC lideri Denis Puşilin, Seçim Komisyonu yetkilileriyle düzenlediği basın toplantısında, "Referandum gerçekleşmiştir ve sonuçları geçerlidir. Donbass'a ve insanlarımıza kişisel olarak hep inandım ve inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ise referandumlara ilişkin açıklamasında, "Rusya'nın düzmece referandumları normal olarak görmesi, Kırım senaryosu ile Ukrayna topraklarını ilhak etme girişimi, Rusya Devlet Başkanı ile konuşacak hiçbir şey olmayacağı anlamına gelir. İlhak, onu tüm insanlığa karşı getiren harekettir. Artık dünyanın her ülkesinden böyle bir mesaja ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya, ülkede kısmi seferberlik ilan etti. Kısmi seferberliğe itiraz eden çok sayıda insan gözaltına alınarak askere götürülürken, on binlerce kişi ise askerlik dayatmasından kaçmak için sınır kapılarında kuyruk oluşturdu.