6 Mayıs 2024 Pazartesi

Direniş Cephesi, Taliban'ın 'Pençşir'de zafer ilanı'nı yalanladı

Pençşir'deki çatışmalar kritik bir aşamaya geldi. Her iki taraf da birbirlerine karşı zaferden söz ederken çatışmalar devam ediyor.

Pençşir'deki çatışmalar kritik bir aşamaya geldi. Her iki taraf da birbirlerine karşı zaferden söz ederken çatışmalar devam ediyor.

Taliban, Pençşir'deki tüm bölgelerin kontrolünü ele geçirdiklerini iddia ederken Kültür Komisyonun Başkan Yardımcısı, Pençşir merkezinde çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Taliban'ın Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmedullah Wasiq, "İslam Emirliği mücahitleri Pençşir'in tüm ilçe ve bölgelerinde aktif bir varlığa sahip. Tüm alanlar mücahitlerin kontrolünde. Sadece Pençşir'in merkezinde direniş oldu" dedi.

Taliban komutanlarından Maulvi Sakhi Dad Mujmar, "Düşmandan birkaç top ele geçirildi" dedi.

AHMED MESUD TALİBAN'IN ZAFER İDDALARINI YALANLADI
Ancak Direniş Cephesi lideri Ahmed Mesud paylaştığı bir tweette Taliban'ın iddiasını yalanladı. Direniş güçlerinin pazar günü Pençşir'in Parian bölgesini Taliban'dan geri aldığını ve Taliban'a ağır kayıplar verdiğini söyledi.

Mesud, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün Pençşir'deki yüzlerce Taliban savaşçısı direniş güçlerine teslim oldu ve komutanları Hamid Saifi tarafından karşılandı" dedi ve şu fotoğrafı paylaştı.

'ÇIKIŞ YOLUNUN KAPATILMASI NEDENİYLE EN AZ BİN TERÖRİST MAHSUR KALDI'
Direniş Cephesi sözcüsü Fahim Dashti de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"İsyan Ovası bölgesinde bir dağ patlaması nedeniyle Taliban, tüm araç ve ekipmanlarını bırakarak geri çekildi. Bölgede şiddetli çatışmalar devam ediyor. Khawak geçişi de kesildi ve binlerce terörist kuşatıldı.

"Düşman Dalansang bölgesinde yenildi. Pençşir'in işgal edildiği doğru değil. Direniş güçlerinin deneyimli kahramanları direnişin ön saflarında yer almıştır. Morali yüksek basiretli özgürlük savaşçıları her türlü saldırıya hazırdır. Düşmanının istilası, her zaman olduğu gibi başarısızlığa mahkumdur.

"Çıkış yolunun kapatılması nedeniyle en az bin terörist mahsur kaldı, geri çekilme sırasında tüm saldırganlar yerel halkın yardımıyla direniş savaşçıları tarafından öldürüldü, teslim oldu veya esir alındı. Tutuklananların çoğu yabancı ve Pakistanlı.

"Taliban propaganda makinesi, Kabil ve diğer illerde dikkatleri başka yöne çekmek ve halkın moralini zayıflatmak için propaganda yapıyor. Taliban, korkudan Pençşir'e kaçan yerinden edilmiş kişilere sağlık ve yardım sağlanmasını engelliyor. Direnişin kahraman güçleri her türlü saldırıya karşı savunmaya hazırdır."

Çatışmalar ile ilgili her iki tarafının iddiaları henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

'ÇATIŞMALARIN ÜLKENİN İSTİKRARI İÇİN KORKUNÇ SONUÇLARI OLACAK'
Bu arada eski Dışişleri Bakanı Mohammad Hanif, Taliban ile Pençşir'deki Direniş Cephesi arasındaki çatışmanın ülkenin istikrarı için korkunç sonuçları olacağını söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı Mohammad Hanif Atmar, "Penjshir eyaletindeki Afgan kardeşler arasındaki savaşın başlaması bizi derinden endişelendiriyor. Savaşı sürdürmenin sonuçları Afganistan'da barış ve istikrar için korkunç olacaktır. Her iki tarafın da müzakereye zaman ayırmasını ve sorunlara görüşmeler yoluyla çözüm bulmasını umuyoruz" dedi.

Bütün bunlara rağmen Taliban, Pençşir sorununa barışçıl bir çözüm için dün görüşmelere yeniden başladıklarını ancak görüşmelerin başarısız olduğunu söylüyor. Ancak Ahmed Mesud liderliğindeki Direniş Cephesi henüz yorum yapmadı.