6 Mayıs 2024 Pazartesi

Deniz seviyeleri 1970'den bu yana hızla yükseldi

NASA, küresel ısınmanın deniz seviyelerine etkilerini gösteren senaryoları açıkladı. Yayımlanan etkileşimli araç ile birlikte okyanusların salınan sera gazlarından gelen aşırı ısının yüzde 90'ından fazlasını emdiğini belirlendiğinin altı çizildi, deniz seviyelerinin 1970'ten bu yana giderek daha hızlı bir şekilde yükseldiği aktarıldı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), küresel ısınmanın deniz seviyelerine etkilerini gösteren senaryoları açıkladı.

2150'ye kadar denizlerin ne kadar yükseleceğini gösteren verilerde Türkiye'den Antalya da yer aldı.

NASA, iyiden kötüye sıralanan altı senaryo ile 2020 ila 2150 yılları arasında deniz seviyelerinin ne kadar yükseleceğini gösterdi.

Antalya'nın paylaşılan en iyi ve en kötü senaryo içerisinde bile dokuz yıl içerisinde deniz seviyesinin 13 ila 14 santimetre yükseleceğini aktaran NASA, bunun 2050 yılında 22 ila 30 santimetre aralığında olacağını belirtti.

Yayımlanan etkileşimli araç ile birlikte okyanusların salınan sera gazlarından gelen aşırı ısının yüzde 90'ından fazlasını emdiğini belirlendiğinin altı çizildi, deniz seviyelerinin 1970'ten bu yana giderek daha hızlı bir şekilde yükseldiği aktarıldı.

Son 100 yılda deniz seviyesinin geçen üç bin yıl içerisinde en fazla yükselen dönem olduğunun altı çizilen araştırmada küresel ortalama deniz seviyesinin, son on yılda yılda yaklaşık dört milimetre yükseldiğinin altı çizildi.