Delcy Rodríguez Venezuela'da yeni kabineyi açıkladı
Maduro'nun ABD tarafından kaçırılmasının ardından Venezuela geçici Devlet Başkanı olan Delcy Rodríguez, kendi kabinesini açıkladı.
ABD'nin ülkeye yönelik askeri müdahalesi ve Venezuela Başkanı Nicolás Maduro'nun kaçırılmasının ardından göreve geçen geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez, ülke yönetiminde önemli değişiklikler içeren yeni kabineyi açıkladı.
Rodríguez, 3 Ocak 2026'dan bu yana hükümetin üçte birinden fazlasını kapsayan atamalar yaparak kabinesini yeniden şekillendirdi. Bu değişikliklerin, kamu hizmetlerinin etkinliğini artırmayı, ulusal güvenliği güçlendirmeyi ve Bolivarcı devrimi sürdürmeyi amaçladığı açıklandı.
Kabinede en dikkat çeken değişiklik, Savunma Bakanlığı'na yapıldı. 12 yıldır görevde olan Vladimir Padrino López görevden alınırken, yerine istihbarat ve güvenlik konularında uzman, Bolivarcı ideolojiye bağlı ve PSUV içindeki bağlantıları güçlü Gustavo González López atandı. Bu değişiklik, Maduro dönemine nokta konulmak istendiğini ve Rodríguez'in kendi güvenlik ekibini oluşturduğunu gösteriyor. Bazı gözlemciler, Savunma Bakanlığı değişikliğinin ABD'nin onayı olmadan mümkün olamayacağını vurguluyor. Bu adımın ardından, Stratejik Operasyon Komutanlığı Direktörü Domingo Hernández Lárez de emekli oldu.
Askeri karşı istihbarat birimi (DGCIM) başkanlığına Germán Gómez Lárez getirildi. Bu atama, devletin istihbarat birimlerinin kabine ile uyumlu şekilde çalışmasını ve hükümetin kontrolünü güçlendirmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Onur Muhafızları ise Tümgeneral Henry Navas Rumbos'un komutasına verildi.
Enerji ve altyapı alanında da önemli değişiklikler yapıldı. Elektrik Enerjisi Bakanlığı, uzun süredir askeri kontrol altında ve başarısız yönetilen bir alan olmasına rağmen, mühendis Rolando Alcalá atanarak teknik bilgiye dayalı bir yönetim sinyali verildi. Enerji bakanı olarak görev yapan Jorge Márquez, Habitat ve Konut Bakanlığı'na geçerek altyapı ve konut yönetiminde deneyimli bir isim olarak göreve başladı.
Ulaştırma Bakanlığı'na Jacqueline Faría getirildi. Faría, Ángel Coronado'nun yerine geçti ve daha önce farklı bakanlıklarda görev yapmış bir isim olarak teknik uzmanlığı var ve Chávez politikalarına bağlılığını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Süreçler Bakanlığı'na ise, Maduro'ya yakın Marksizme bağlılığı ile bilinen Eduardo Piñate yerine iş hukuku uzmanı Carlos Alexis Castillo atandı. Bu değişiklik, iş politikalarında teknik ve hukuki bir yaklaşımın öncelikli olacağını gösteriyor.
Eğitim ve kültür alanında da dikkat çeken atamalar oldu. Üniversite Eğitim Bakanlığı'na Bolivarcı ideolojiye bağlı olmayan bağımsız sosyal psikolog Ana María Sanjuán getirildi. Kültür Bakanlığı ise, Bolivarcı devrime bağlılığı yüksek Raúl Cazal tarafından yürütülecek. Bunun yanı sıra, eski Başsavcı Tarek William Saab, yüksek profilli olmasa da kültürel program olan "Gran Misión Viva Venezuela"nın başına getirildi.
Rodríguez'in bu değişiklikleri, kendi yönetim profilini oluşturmak, kurumsal ve askeri sadakati güçlendirmek ve teknik yeterlilik temelinde bir hükümet kurmak amacını taşıyor; ABD müdahalesi ve devam eden tehditlerin yarattığı yeni koşullarda bu, iç iktidar dengelerini sağlamaya yönelik bir hamle olarak da değerlendiriliyor.