17 Mayıs 2024 Cuma

Cumhurbaşkanlığına aday 592 isimden yalnızca 40'ı kadın

İran'da Haziran ayında yapılacak 13. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başvuran 592 isimden yalnızca 40'ı kadın.

İran'da 18 Haziran'da yapılması planlanan 13. cumhurbaşkanlığı seçimleri için Salı gününden itibaren aday adaylığı başvuruları alınmaya başlandı. İran İçişleri Bakanlığı tarafından alınan başvurulara göre bugüne kadar 592 isim aday adayı oldu. Bu isimlerden 40'ı kadınlardan oluşuyor. Pazar gününden itibaren her aday, ülkenin en yüksek yasama organı olan Koruyucu Anayasa Konseyi (GCC) tarafından incelenecek. GCC'nin aday olarak belirlediği isimlerin 27 Mayıs'a kadar açıklanması bekleniyor.

Seçimden önce 20 günlük kampanya süreçleri bulunan adaylarda "İran vatandaşı olma, ihtiyatlı ve liderlik görevlerini üstlenebilecek yeterlilikte olma ve Anayasaya göre İslam cumhuriyetinin ilkelerine ve resmi dinine inanma" kriterleri aranıyor. Ayrıca yakın zamanda "kriterleri" güncelleyen GCC, "başvurularda 40 ila 70 yaş aralığında olmayı, en az bir yüksek lisans derecesine veya eşdeğeri bir dereceye sahip olmayı, yönetim görevlerinde en az 4 yıllık deneyime sahip olmayı ve sabıka kaydının olmamasını" şart koşuyor.

Öte yandan kadın adayların az sayıda başvuruda bulunduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday seçimlerinin Konsey tarafından yapılması, asıl listede kadınların bulunması konusunda soru işaretleri yaratıyor.