6 Mayıs 2024 Pazartesi

Çiftçiler Paris'te tarım fuarını bastı: Macron istifa

Onlarca çiftçi, Fransa'nın başkenti Paris'te Cumhurbaşkanı Macron'un da katılması beklenen Uluslararası Tarım Fuarı'nı bastı. Çiftçiler, Macron'un istifasını istedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Paris Uluslararası Tarım Fuarı, çiftçiler tarafından basıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ziyareti öncesinde pek çok çiftçi fuarı basarak artan maliyetleri, düşük mahsul fiyatlarını protesto etti.

Macron'a istifa istifa çağrısında bulunan çiftçilere polis saldırdı.

Çiftçilerin eylemi sırasında Macron'un çiftçi sendikalarının liderleriyle kahvaltı yaptığı öğrenildi. Macron'un bugün fuarda tarım tekellerinin temsilcilerinin aralarında bulunduğu çeşitli kesimlerle görüşme yapması bekleniyordu. Ancak bu görüşmeye çiftçi sendikalarının katılmayacaklarını açıklamasının ardından görüşmenin iptal edildiği bildirildi.

Fransa'da hükümetin ve Avrupa Birliği'nin (AB) tarım politikasını protesto eden çiftçiler, dün de Paris ve birçok şehirde yolları trafiğe kapatmıştı. Çiftçi sendikası Coordination Rurale'ın çağrısıyla yaklaşık 50 traktörle Paris'e giriş-çıkış güzergahlarında trafiği durdurma eylemi yapılmıştı.

Traktörleriyle 29 Ocak'ta da "Paris'i kuşatma" eylemi başlatan çiftçiler, başkente giriş-çıkış güzergahlarını trafiğe kapatmıştı. Günlerce süren yol kapatma eylemleri, hükümetin 400 milyon euroyu aşan destek paketi ve sektöre yönelik yeni tedbir alacağını duyurmasıyla son bulmuştu.