17 Mayıs 2024 Cuma

Çetelerden kaçıp kiliseye sığındılar

Raco?nun Banika köyünde yaşayan ancak TSK ve çetelerin saldırıları nedeniyle Efrin merkezine gelen 14 kişilik Abdo ailesi, bir kiliseye sığınmış. 58 yaşındaki Hüseyin Abdo, saldırılarda ayağından yaralınmış. Çocuklar, arkadaşlarını kaybetmiş, okulları yıkılmış. Yine de dirençleri her dakikalarına yansıyan Abdo ailesi, "Sonuna kadar direneceğiz, biz bu savaşı kazanacağız" diyor.
AKP/Saray rejiminin işgal saldırılarında çok sayıda kişi yaşamını yitirirken, insanların hayatları da parçalanıyor. Suriye iç savaşından etkilenmeyen ender bölgelerden olan Efrin'de 42 günlük savaş nedeniyle halkın hayatları alt üstü oldu. Siviller kenti terk etmiyor, ancak daha güvenli yerlere göç etmek zorunda kalıyor. Efrin kent merkezinde yaşayan aileler, kapılarını komşularına açmış durumda. Bu günlerde hemen her evi iki ya da üç aile paylaşıyor. Buna rağmen ev bulamayan aileler de var. 
 
Onlardan birisi de Abdo ailesi. Raco’nun Banika köyünde yaşayan ve hayvancılık ve tarımla geçimini sağlayan Abdo ailesi, TSK ve cihatçı çetelerin saldırıları nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalmış. Efrin merkezine gelen 14 kişilik aile kiliseye sığınmış ve burayı yaşam alanı haline getirmiş.
 
Yağmur altında elinde battaniye ile koştururken karşılaştığım Hüseyin Abdo, savaşın bir önce sona ermesini ve işgalci güçlerin geri çekilmesini istiyor.  
 
58 yaşındaki Abdo, işgalci çetelerin saldırılarında ayağından yaralandığını ancak Efrin'den ayrılmak istemediklerini söylüyor. Bu nedenle daha güvenli buldukları kent merkezine gelmişler. 
 
BİR ÇOCUĞU CEPHEDE
 
YPG, YPJ savaşçılarının kendileri için direndiğini ifade eden Abdo, "Savaşçılarımız var olduğu sürece biz de sonuna kadar savaşçılarımıza destek olacağız. Bir çocuğum YPG içerisinde cephede bizim için direniyor. Bu halk hiçbir zaman düşmanına teslim olmadı, olmayacak. Sonuna kadar direneceğiz" diyor.
 
Abdo, "Erdoğan kendini Müslüman görüyorsa neden halkımıza saldırıyor" diye soruyor ve ekliyor: "Bizim tarihimiz onun Müslümanlığından daha eskidir. Erdoğan bir kendi tarihine baksın bir de Kürt halkının tarihine baksın."
 
"Türk halkı artık uyansın" çağrısında bulunan Abdo, Erdoğan’ın insanları kandırdığını düşünüyor. Ve tüm halkların artık gerçekleri, Erdoğan zulmünü görmesini istiyor.
 
"Erdoğan topraklarımıza 400 yıl önceki Osmanlı zihniyeti ile saldırıyor" diyen Abdo, dünyanın sessizliğine de tepkili: "Bu faşist zihniyete karşı dünya susmuş. Burada siviller katlediliyor, insanların evleri başlarına yıkılıyor. Şu an Kürt halkı ve onun dostları dışında bütün dünya Erdoğan’ın bu saldırılarına boyun eğiyor. Neden? Neden bu halka zulmü görmemezlikten geliyorlar."
 
İŞGALCİLER KÖYÜMÜZÜ TALAN ETTİ
 
Abdo ailesinin cephede olan bireyinin eşi Naife Abdo da saldırıların bir an önce son bulmasını istiyor. En küçüğü 2 aylık olan 5 çocuk annesi Abdo, eşinin işgal saldırıları başlamadan önce cepheye gittiğini anlatıyor. Naife Abdo, "Erdoğan bizden ne istiyor. İşte kucağımda çocuğum ile köyümü terk etmek zorunda kaldık. Biz köyümüzü seviyorduk, şimdi işgalciler köylerimizi talan edip sivilleri katlediyor" diyor.
 
AKP/Saray rejiminin işgali, çocukları da savaşın vahşetiyle tanıştırdı. Ailenin en küçük bireyi 12 yaşındaki H'nin okulu bombardımanda yıkılmış. Zeynep Abdo da köyde arkadaşlarını kaybetmiş. Arkadaşlarının enkaz altında kalarak yaşamını yitirdiğini söylüyor. "Erdoğan okulumuzu yıktı, uçakları ile çocukları katlediyorlar" diyen çocuklar, küçük yaşlarına rağmen kararlılıklarını ifade ediyor: "Biz ondan korkmuyoruz."
 
Bir diğer aile bireyi Nermin Abdo ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Okumak için Halep’e gittim. Oradaki okulumu yine Türk devleti bombaladı, okulum yerle bir oldu. Sonrasında köye döndüm. Şimdi de okulum tekrar top atışlarından kaynaklı yerle bir edildi. Okuluma gidemiyorum. Türk devleti sivilleri katlediyor. 'Ben sivilleri katletmiyorum' diyor, bu tamamıyla yalan. Yaşlı, kadın, erkek, çocuk fark etmeden bombalıyorlar." 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Sen hiçbir zaman katliam yaparak kazanamayacaksın" diye seslenen Nermin Abdo, şöyle devam ediyor: "Biz kazanacağız. Bütün halkın geleceği çocuklardır. Eğer bizi geleceksizleştirmek istiyorlarsa biz de bu zulme karşı direneceğiz. Gidecek bir yerimiz yok. Geleceğimiz için burada YPG, YPJ savaşçılarına destek olacağız, direneceğiz. Ben bir öğrenci olarak bu savaşın durmasını istiyorum." 
 
Savaşa ve zor koşullara rağmen dirençleri her dakikalarına yansıyan Abdo ailesi, yanlarından ayrılırken dahi "Sonuna kadar direneceğiz, biz bu savaşı kazanacağız" diyerek kararlılıklarını ifade ediyor.