27 Nisan 2024 Cumartesi

Çernobil yakınındaki yangının dumanı başkent Kiev semalarını kapladı

Çernobil Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgede günlerce devam eden yangın, yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki başkent Kiev'i olumsuz etkiledi. Kent semalarında yoğun duman bulutu oluştu.

4 Nisan'da Çernobil Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgede ve Jitomir Bölgesi'nde başlayan ve 14 Nisan'da söndürülen yangının dumanı, Ukrayna'nın başkenti Kiev semalarını kapladı.

Kiev yönetimi, kentte oluşan duman bulutu nedeniyle başkentlilere evlerini havalandırmamalarını ve sokağa çıkmamalarını tavsiye etti.

​Yetkililer, bol sıvı tüketme ve ortamdaki nemin artırılması için evlerin odalarında su dolu kap bulundurma çağrısı da yaptı.

14 Nisan'da Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Nikolay Çeçetkin, Çernobil Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgede günlerdir devam eden yangının söndürüldüğünü belirtmişti.

Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 Numaralı reaktöründe 26 Nisan 1986 tarihinde meydana gelen patlama sonucunda çevreye radyasyon yayılmasıyla, dünya tarihindeki en büyük çevre felaketi meydana gelmişti. Çernobil Nükleer Santrali'nin tamamı ise 2000 yılında kapatılmıştı.