25 Nisan 2024 Perşembe

Cenevre'de 'Yıkılacak Duvarlar' kitabı imzalandı

İsviçre'nin Cenevre kentinde Kandıra'da tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Yıkılacak Duvarlar" adlı kitabının imza etkinliği düzenlendi.

Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın kaleme aldığı "Yıkılacak Duvarlar" adlı şiir kitabı Cenevre kentinde onlarca kişinin katılımıyla imzalandı.

SKB ve İGİF'in gerçekleştirdiği etkinlikte, açılış konuşmasını yapan SKB üyesi Hülya Orak yaptı. Orak, "Figen Yoldaş bizim de tanıdığımız, verdiği mücadeleyle bütün ezilenlere umut olan bir yoldaşımızdır. Figen başkan bu kitabı kavganın içinde yazdı. O yüzden bu kitap halkların ve ezilenlerin sesi ve çığlığıdır" diye konuştu.

Etkinlikte konuşan yazar Hüseyin Torun "Şiir mücadelenin duygu yoluyla ifade şeklidir; bundan dolayı şiirlere ve şairlere her zaman önem verilmeli; şiirler romanlar ve hikayelerin özüdür, en iyi tasvir halidir. Figen'in yıkılacak duvarlar mesajı faşizmin yıkımını tasvir ediyor aslında; Figen'in şiirleri halkın acılarını damıtarak ortaya koyduğu devrimci bir duruştur, yaşadıkları şiirlerle çok iyi ifade etmiştir; şiirler zindanlardan dışarıya bir firar yöntemidir, fikirlerini dışarıya aktarma yoludur, bizim en büyük şairlerimiz kendi çağının tanıklığını yapmış kişilerdir; Figen'in en önemli söylemi hakim karşına çıktığında ben bu yolda her türlü riskin olduğunu biliyordum, mahkeme heyetine benim burada oluşumun en büyük sebebi faşizmin gözlerine bakabilmektir, diye açıklama yapıyor. Bugün HDP ve devrimci güçlere bu kadar saldırmalarının tek bir sebebi var. O da Kobane'de iktidarın faşizminin yenilgisidir. Şu dönemlerde mahkemeler yargılama değil daha çok yargılanma pozisyonundalar; evet Figenler, Selahattinler şu an çıktıları mahkemelerde yargılanmıyorlar daha çok o çürümüşlüğü yargılıyorlar, kadın özgürlüğü en iyi şekilde temsil editör, bu kitapta özgürlüğü kadının özgürlük aşkını en iyi şekilde ifade etmiştir" dedi.

Yazar ve sanatçıların katılımıyla devam eden etkinlik, daha sonra Yüksekdağ'ın şiirleri, Füsun Bandır ve Ali Orak tarafından okumasıyla devam etti. Etkinliğin son bölümünde yazar Hüseyin Torun kitapları imzalamasıyla sona erdi.