9 Mayıs 2024 Perşembe

Çayönü Höyüğünde 5 bin yıllık sandık mezar bulundu

Neolitik çağın izlerini taşıyan Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'nde beş bin yıllık sandık mezar bulundu. Mezar ile neolitik çağın sonu arasında 3 bin sene fark olduğu ise dikkat çekti. Çünkü mezarda söz konusu dönemde kullanılmayan çanak çömlek bulundu. 

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve neolitik çağın izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde, 5 bin yıllık sandık mezar bulundu. 

Göçebelikten yerleşik yaşama geçilik, tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan ve 10-12 bin yıllık olduğu tahmin edilen Çayönü Höyüğünde bulunan sandık mezar içinde bütünlüğünü koruyan insan iskeletinin yanı sıra ince işlenmiş kaplan ve eşyalar olduğu da görüldü. 

NEOLİTİK ÇAĞIN SONU İLE BULUNAN MEZAR ARASINDA 3 BİN SENE FARK VAR 
Neolitik çağın sonu ile bulunan mezar arasında 3 bin sene fark olduğunu ve mezarın yaklaşık 5 bin yıl öncesine ait olduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan, söz konusu alandaki yerleşmenin çok daha eski olduğunu; çanak çömlek kullanılmadığını belirtti. Özdoğan, "Çok farklı bir kültürleri var ama çok dinamik ve sürekli olarak da yeniliğe açık bir dönem ve topluluk. Dünyanın ilk radye temelini yapıyorlar, ilk betonunu yapıyorlar, kerpicini döküyorlar, o açıdan hakikaten mimari çok önemli şeyleri yapıyorlar ve tabi Çayönü, aynı zamanda neolitik için kullanılan terminolojinin de annesi. Bu tip yapılara hücre planlı yapılar sal taşı döşemeli yapılar diyorlar" diye konuştu.

1963 YILINDA KEŞFEDİLDİ
İçinde 400'den fazla insana ait kemik ve kafatasının depolandığı "Kafataslı Yapı" ve mozaikli yapı "Terrazo Binası"nın gün ışığına çıkarıldığı Çayönü Höyüğü, 1963 yılında keşfedildi. Sesverenpınar (Hilar) yakınlarında bulunan, eski adı Kotaberçem (Çayboyu) olan tarih öncesinden kalan höyüğün çevresinde resimli resimsiz mağaralar, mağara duvarları kullanılarak yapılmış evlerin izleri bulunmaktadır. Çayönü, aynı zamanda arkeolojinin ilk veri tabanında tarıma ilk başlanılan yer olarak gösterilmiştir.