17 Mayıs 2024 Cuma

Çavuşoğlu: Hafter ateşkes için yarına kadar süre istedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes için bir taslak metin oluşturulduğunu belirterek, Hafter'in yarına kadar süre istediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Libya'da ateşkes sağlanması için Moskova'da süren görüşmelere ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi.

Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya'dan da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu öncülüğünde bir araya gelen taraflar görüşürken, Libya'da çatışan iki taraf, General Halife Hafter ve Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Trablus hükümetinin başkanı Feyyaz el Sarrac da Moskova'daydı.

'HAFTER YARIN SABAHA KADAR SÜRE İSTEDİ'
Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, önkoşulsuz ve süresiz ateşkesin öngörüldüğü metin üzerinde çalışırken Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerinin de uzlaşı anlayışıyla dikkate alındığını belirtti. Çavuşoğlu, "Muhtemel bir ateşkesin modelini içeren  bir taslak metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de dikkate aldık. Metin nihai hale geldikten sonra Sarraj metni imzalayarak bize teslim etti. Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istedi. Hafter tarafı da bu metni imzalarsa, iki taraf da iki başkanın çağrısına uyarak, ateşkese uyacaklarını taahhüt edeceklerdir. Ateşkesin devamı ve siyasi sürecin hızlanması, neticeye ulaşılması için biz Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

METNİN AYRINTILARI
Libyalı taraflar birbirlerine yönelik saldırganlıklara son verme ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltma konusunda mutabakat sağladı. Bu kapsamda taraflar, Libya'daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak.

Metinde, "Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir" denildi.

Taslak metnin bir diğer maddesine göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kurulması kurmaya karar verdi. BM, Libya Misyonu'nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.