28 Mart 2024 Perşembe

Brezilya'nın Amazonas eyaletinde tutuklular virüs nedeniyle ayaklandı

Brezilya'nın Amazonas eyaletinin başkenti Manaus'ta bir hapishanede tutuklular, salgın dönemindeki kötü koşullar nedeniyle ayaklanarak gardiyanları rehin aldı.

Brezilya'nın Covid-19'dan en çok etkilenen eyaleti Amazonas'ın başkenti Manaus'ta bulunan bir hapishanede tutuklular salgın nedeniyle ayaklandı. Hapishanedeki tutuklular, dün 7 gardiyanı rehin aldı.

Hapishane yetkilileri, ayaklanma sonucunda can kaybı olmadığını, 10 gardiyan ve 5 tutuklunun hafif yaralandığını duyurdu. Yetkililer, ayaklanmayı, "başarısız bir şekilde sonuçlanan kaçma teşebbüsü" olarak tanımladı.

Hapishane önünde toplanan tutuklu yakınları ise tutukluların hapishanedeki kötü koşullar nedeniyle ayaklandığını kaydetti. Tutuklu yakınları, hapishanede gıda, elektrik ve tıbbi yardım yetersizliği olduğuna dikkat çekti. Bazıları, Manaus kentindeki durumun endişeleri daha da artırdığını vurguladı.

Yerel hapishane yetkilileri, eyalette bulunan 2 farklı hapishanede Covid-19 vakalarının görüldüğünü bildirdi.

Brezilyalı televizyon kanalı Globonews, kentteki hapishanelerde görevli rahiplerin, Mart ayı sonunda 300 tutukluda Covid-19 semptomları görüldüğüne ilişkin kamu güvenliği ofisine bildirimde bulunduğunu, ancak yetkililerin hapishanelerde Covid-19 görülmediğini belirttiğini aktardı.

Manaus kentinde salgının ardından sağlık sistemi çökmüş durumda. Kentte Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenler, hastaneler ve cenaze evlerinde yer kalmamasından dolayı toplu mezarlara gömülüyor.