20 Nisan 2024 Cumartesi

Brezilya'da bir siyah dövülerek öldürüldü, siyahlar sokaklara çıktı

Brezilya'da Siyah Farkındalık Günü'nden bir gün önce markette çalışan iki güvenlik görevlisinin Joao Alberto Silveira Freitas isimli siyahı öldürmesi üzerine siyahlar sokaklara döküldü, adalet istedi.

Brezilya'da Siyah Farkındalık Günü'nden bir gün önce bir siyah, bir markette çalışan iki güvenlik görevlisi tarafından öldürüldü. Joao Alberto Silveira Freitas isimli siyahın öldürülmesi Brezilya'da birçok kentte protesto edildi, siyahlar adalet talebi ile sokaklara çıktı.

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande del Sur eyaletinin başkenti Porto Alegre'de 19 Kasım günü yaşanan olayda, iki güvenlik görevlisi 40 yaşındaki Silveira'yı döverek ölümüne sebep oldu.

Silveira'nın, beyaz iki güvenlik görevlisi tarafından öldürülmesi üzerine, Siyah Farkındalık Günü gösterilerinde Silveira için adalet istendi.

Sao Paulo'da akşam saatlerinde başlayan gösterilerin ardından bir market, göstericiler tarafından ateşe verilirken, Silveira'nın öldürüldüğü Porto Alegre şehrindeki aynı market zincirinin şubesine de Siyah Farkındalık Günü gösterilerinin ardından zarar verildi.

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da her yıl 20 Kasım, 1965 yılında ülkenin kuzeydoğusunda özgürlüğünü ilan eden kölelerin lideri Zumbi dos Palmares'in ölümü dolayısıyla Siyah Farkındalık Günü olarak anılıyor.