20 Nisan 2024 Cumartesi

Brezilya Yüksek Mahkemesi, São Paulo'ya 'dur' dedi

Brezilya Donanmasına ait São Paulo uçak gemisi, söküm için Aliağa'ya getirilmek üzere yola çıktı. Yüksek miktarda asbest içeren gemiye kamuoyunun tepkisi sürerken, Brezilya Yüksek Mahkemesi gemi için tedbir kararı aldı.

Brezilya Yüksek Mahkemesi, Brezilya'dan Aliağa'ya söküm için 4 Ağustos'ta yola çıkan ve asbest başta olmak üzere çok sayıda zararlı madde içeren São Paulo nükleer uçak gemisi için ihtiyati tedbir kararı aldı. The Globo News haber sitesine göre, mahkeme geminin Brezilya karasularını terk etmesine kısa bir süre kala, geri dönmesi kararı verdi. 

São Paulo/Foch Enstitüsü, ülkenin bugüne kadar sahip olduğu en büyük uçak gemisi olan São Paulo'nun Brezilya'yı terk ederek Avrupa'ya gitmesine engel olmak için zamana karşı yarıştıklarını söyledi.

Geçen sene yapılan açık arttırma sonucu 1.85 milyon dolara SÖK Denizcilik'e satılan uçak gemisinin ihalesine itiraz edilmişti. Açılan dava sonucu Yüksek Mahkeme, 4 Ağustos Perşembe günü öğleden sonra, geminin demirli olduğu Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için "ihtiyati tedbir" kararı aldı. Öte yandan São Paulo gemisi henüz tedbir kararını yerine getirmedi.

SÖK Denizcilik tarafından, satın alma işleminin ardından São Paulo'nun Brezilya'dan çıkarılması için 120 günlük süre tanındı. Tanınan süre 2021'in Eylül ayında sona ermesine rağmen işlem yerine getirilmedi.

São Paulo uçak gemisinin yola çıkmasıyla Federal Yargıç Wilney Magno de Azevedo, geminin "Federal Başsavcılığı'nın (MPF) aksi yönde adli bir yetkilendirme alana kadar bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi" için tedbir kararı aldı. Bu emre uyulmaması üzerine 5 Ağustos tarihinde Yüksek Mahkeme aynı yönde karar çıkardı.  

São Paulo ile ilgili diğer bir suçlama ise 72 saat öncesinden haber verilmesi prosedürüne uyulmadığı oldu.

Guanabara Körfezi'ndeki Ilha das Cobras'ta demirli olan São Paulo'nun temasa geçildiğinde yanıt verilmediği iddia edildi. Adresi tespit edilemeyen Sök Denizcilik mahkemeye bile çağrılamadı. Brezilya Başsavcılığı'nın kararı "tebliğ edilemedi" olarak kayda geçti.