20 Nisan 2024 Cumartesi

Brezilya halkı Bolsonaro rejimine karşı demokrasi çağrısı yaptı

Brezilya'da ekimde gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro tehditkar açıklamalarına devam ederken, Sao Paulo'da bir araya gelen milyonlarca kişi demokrasiyi savunma çağrısı yaptı.

Brezilya'da ekimde gerçekleşecek başkanlık seçimleri öncesi halk Sao Paulo Üniversitesi Hukuk Fakültesi etrafında toplandı. Milyonlarca kişi, çok sayıda akademisyen, aydın, sanatçı, siyasetçi, sendikacı tarafından hazırlanan ve güncel olarak 900 bin kişi tarafından imzalanan "Demokrasiyi savunmak adına Brezilya halkına mektup" isimli bildiriyle faşist Bolsonaro rejimine karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

Brezilya'da darbeyle başa gelen askeri diktatörlüğe karşı 1977 yılında da yine milyonlarca kişi fakültenin avlusu ve çevresinde toplanmış ve demokrasi çağrısı yapmıştı. Güncel mektup da 1977 yılında yayınlanan bildiriye atıflar içeriyor.

Ekimde yeniden aday olacağını açıklayan ve seçim güvenliğini tehlikeye atabilecek tehditlerde bulunan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya karşı Brezilya halkı ve uluslararası kamuoyunu uyaran mektupta, Brezilya halkının geçmişte de askeri diktatörlüğün üstesinden geldiği hatırlatıldı. Bolsonaro rejimi altında toplumsal eşitsizliğin arttığı ve sağlık, eğitim, barınma gibi pek çok alanın halk için erişilemez kılındığı dile getirilen mektupta, devletin din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim gözetmeksizin eşitliği sağlamaktan uzak olduğu vurgulandı.

Mektupta, bütün bu eşitsizliğin ortasında ekimde gerçekleşecek seçimler öncesi, demokrasiye dönük tehditlerin giderek arttığı kaydedildi. Demokrasiye ve anayasal özgürlüklere saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulanan mektup, şöyle devam etti: "Halk olarak toplumsal bilincimiz demokrasi düşmanlarının hayal edebileceğinden çok daha yüksek. 1977'de yayınlanan ve yine bu avluda duyurulan mektubun ruhuyla, siyasi görüşü fark etmeksizin tüm Brezilya halkına demokrasi için ayakta olma çağrısı yapıyoruz. Bugünün Brezilya'sında otoriterliğe geçit yok. Diktatörlük ve işkence geçmişe ait. Brezilya halkının karşı karşıya olduğu zorlukların çözümü, halkın seçimlerde gösterdiği iradeyi tanımaktan geçiyor. Toplumsal iradeye dönük her türlü saldırı girişimine karşı, hep birlikte demokrasiden yana olduğumuzu haykırıyoruz."