19 Nisan 2024 Cuma

Brezilya genel seçimleri ikinci tura kaldı

Brezilya'da haftasonu gerçekleşen genel seçimlerde İşçi Partisi'nin adayı Lula da Silva yüzde 48 oy alırken faşist Devlet Başkanı Bolsonaro yüzde 43 oy aldı. Hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerine çıkmaması üzerine seçimlerin ikinci turu 30 Ekim'de gerçekleşecek.

212 milyonluk nüfusa sahip Güney Amerika ülkesi Brezilya'da 2 Ekim günü gerçekleşen genel seçim sonuçlarına göre güncel Devlet Başkanı Liberal Parti'li faşist Jair Bolsonaro yüzde 43.2 oy alırken, İşçi Partisi'nin 2003-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapan reformist adayı Luiz Inácio Lula da Silva oyların yüzde 48.4'ünü aldı. Hiçbir adayın yüzde 50 oy alamaması sebebiyle seçimler Bolsonaro ve Lula arasında gerçekleşecek ikinci bir tura kaldı. İkinci tur seçimlerin 30 Ekim'de yapılacağı öğrenildi.

Brezilya'da halk, düzenlenen seçimlerde devlet başkanı ve yardımcısının yanı sıra 26 eyalet ve başkent Brasilia'yı kapsayan Federal Bölge'nin valilerini, Kongrenin 513 üyeli Temsilciler Meclisinin tamamı ile 81 üyeli Senatonun 27 üyesini seçmek için oy kullandı.

Brezilya hükümetinin yüksek enflasyon ve işsizlikle başa çıkamaması, ötekileştirilen farklı toplumsal kesimlere ve ifade özgürlüğüne dönük saldırılar, pandemiyi yönetmedeki başarısızlık, Amazon yağmur ormanlarında ağaç kıyımının derinleşerek artması gibi nedenlerle Bolsonaro'nun popülerliği başa geldiği 2018'den bu yana büyük darbe aldı. Öte yandan yerel kaynaklar, Bolsonaro'nun seçim öncesi anketlerde öngörüldüğünden çok daha yüksek oranda oy aldığını kaydetti. Bolsonaro, sonuçlara ilişkin "Bir yalanı yendik. Kazanacağımızdan tamamen eminim" ifadelerini kullandı.