3 Temmuz 2024 Çarşamba

BM İnsan Hakları Komitesi, hükümetten Roboskî katliamına ilişkin savunma istedi

Hükümet ilk kez uluslararası mekanizma önünde esasa ilişkin savunma yapacak. Çoğunluğu çocuk 34 kişinin F-16 uçaklarıyla katledildiği Roboskî katliamına ilişkin Milletler İnsan Hakları Komitesi hükümetten savunma istedi. Ek süre istenmezse ve verilmezse 6 ay içinde hükümetin savunması yapması gerekiyor. 

Çoğu çocuk, 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboskî katliamına ilişkin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi hükümetten savunma istedi. 28 Aralık 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait F-16 uçaklarıyla Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünü bombardımana tutarak 34 kişinin katledilmesine ilişkin hükümetten ilk kez savunma istendi. 

'İLK KEZ ULUSLARARASI MEKANİZMA ÖNÜNDE HÜKÜMET ESASA İLİŞKİN SAVUNMA YAPACAK'
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan avukat Kerem Altıparmak, Komite'nin, aileler tarafından yapılan başvuruda kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerin alınması için başvuruyu hükümete bildirdiğini aktardı. Başvurunun, yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğini iddia ettiğini aktaran Altıparmak, "Hatırlanacağı üzere daha önce AİHM esasa ilişkin savunmalar alınmadan usuli nedenlerle kabul edilemezlik kararı vermişti. Bu nedenle, ilk kez bir uluslararası mekanizma önünde hükümet esasa ilişkin savunma yapacak ve Sözleşmenin ihlal edilip edilmediğine ilişkin görüşünü sunacak" dedi.

'ROBOSKÎ DAVASI TÜRKİYE'NİN ADALET VE HAKİKAT ARAYIŞINDA ÖNEMLİ BİR SEMBOL'
Ek bir süre istenmezse ve/veya bu ek süre verilmezse hükümetin cevaplarını sunmak için 6 aylık bir süresi olduğunu söyleyen Altıparmak, şöyle devam etti: "Daha sonra hükümetin görüşlerine başvurucular cevaplarını verecek, ihlal bulunması halinde giderimde ne talep ettiklerini bildirecekler. Bu arada AYM'de de derdest olan bir Roboskî başvurusu olduğunu hatırlatalım. Roboskî davası Türkiye'nin adalet ve hakikat arayışında çok önemli bir sembol. Türkiye'de ve/veya uluslararası mekanizmalarda bu hakikati aramak bizler için de ağır bir ödev."