20 Mayıs 2024 Pazartesi

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın 40. gününde protesto yürüyüşü

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, geçen ay meydana gelen patlamanın 40'ıncı gününde adalet talebiyle yürüyüş düzenlendi.

Lübnan'da, başkent Beyrut'un şehir merkezinde toplanan halk, ülkedeki ekonomik ve toplumsal durumun yanı sıra Beyrut Limanı'ndaki patlamayla ilgili soruşturmanın bugüne kadar herhangi bir sonuca varmamasını protesto etti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, hükümet yetkilileri ve yargı aleyhinde çeşitli sloganlar atan Lübnanlılar, ülkedeki mevcut yönetimin düşmesi, yolsuzluğa bulaşanların hesap vermesi ve Beyrut Limanı'ndaki büyük patlamadan sorumlu yetkililerin yargılanmasını istedi.

Eylemde yapılan açıklamada, Beyrut Limanı patlamasının üzerinden 40 gün geçmesine rağmen hala ortada bir suçlu görülmediği vurgulanarak, "Soruşturma nerede, suçlular nerede, neden hala patlamayla ilgili ortada bir suçlu yok?" ifadeleri kullanıldı.

Eylemciler, daha sonra Lübnan bayrakları ve "Beyrut Limanı'ndaki tehlikeli maddenin varlığından haberi olan Cumhurbaşkanı Avn hemen istifa etsin" yazılı pankart eşliğinde başkentin doğusundaki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na doğru yürüyüşe geçti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi'nden bir grup, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı civarında eylemcilere karşı Avn'a destek eylemi düzenledi.

Yürüyüş yapan eylemciler ile Avn destekçileri arasında Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında yaşanan gerginlikte her iki taraftan bazı eylemciler yaralandı.

Askerler, iki eylemci grubu ayırma ve Saray'a yürümek isteyenleri durdurmak için bir süreliğine havaya ateş açtı.

İki eylemci grubu, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınında eylemlerini sürdürdü.