25 Nisan 2024 Perşembe

Bern'de çevreciler Bundesplatz meydanını işgal etti

İsviçre'nin başkenti Bern'de çevreciler, parlamento binası önündeki Bundesplatz meydanını işgal etti.

İsviçre'de parlamento, iklim krizine çözüm olarak sera gazı emisyonunu 2030'a kadar kademeli olarak sıfıra indirmek için "acil iklim durumu" ilan etmişti. Parlamentonun, bu hedef yılını 2050 olarak açıklaması tepkiyle karşılandı.

Bu haftayı (21-25 Eylül) çevre-iklim için eylem haftası ilan eden çevreciler, başkent Bern'de parlamento binası önündeki Bundesplatz meydanını işgal etti. Sabahın erken saatlerinde parlamento binası önünde çadırlar açarak meydana yerleşti.

Irkçı İsviçre Halk Partisi'nden (SVP) birçok ulusal meclis milletvekili "eylem illegal bir eylem ve derhal dağıtılmalı" diyerek polisin hareke geçmesini istedi.

SVP Milletvekili Andreas Glarner, "Bunlar iklim aktivisti değil, çevreci komünist, burası muz cumhuriyeti değil, hukuk devletidir, parlamento acil olarak karar almalı ve bu gösteri derhal dağıtılmalıdır" dedi.

Polis çevrecilere, eylemlerine Bundesplatz meydanına 200 metre yakındaki Schützenmatte meydanında "yasal sınırlarda devam etmelerini" önerdi.

Öneri çevreciler tarafından reddedilince, polis "eyleme geçici olarak izin verilmiştir, çözüm bulmak için görüşmeler devam ediyor" açıklaması yaptı.

Çevreciler, "Hükümet binası Bundeshaus, iklim krizinin neden olduğu yıkımın sembolüdür" yazılı pankartlar açtılar. İsviçre Parlamentosu'nun 6 milyar frank ödenek ayırarak savaş uçağı almak istemesi, İsviçre bankalarının dünyanın değişik yerlerinde fosil yakıtlara milyarlar yatırması da hatırlatılarak, "İklim hareketi 25 Eylül'e kadar kurumsal siyasete, iş dünyasının seçkinlerine ve finans merkezlerine karşı eylemliliklerle protestolarını sürdürecektir" denildi.