19 Nisan 2024 Cuma

Berlin'de maden işçileriyle dayanışma eylemi

Berlin'de oluşturulan Maden İşçileriyle Dayanışma Komitesi, Soma ve Ermenek'de hakları için direnen işçilerle dayanışma için eylem yaptı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Türkiye'de haklarını alamadıkları için direnişte olan Ermenek ve Soma maden işçileriyle dayanışma eyleme gerçekleştirildi.

Berlin'de oluşturulan Maden İşçileriyle Dayanışma Komitesi'nin çağrısıyla Brandenburger Top (Brandeburg Kapısı) önündeki Pariser Platz'da (Paris Meydanı) yapılan eyleme Sol Parti Federal Parlamento Milletvekilleri Gökay Akbulut, Berlin Milletvekili Hakan Taş ve gençlik örgütü Young Struggle da katıldı. 

Eylemde, İzmir'deki depremde yaşamını yitirenler anıldı, depremden etkilenen halka dayanışma duyguları iletildi.

Grup Vardiya'nın bestelediği, "Öyle mi Alay Komutanı?" ezgisinin dinletilmesiyle başlayan eylemde komita adına açıklamayı Baki Selçuk yaptı.

Selçuk, Türkiye'de yıllardır haklarını alamayan Ermenek ve Soma maden işçilerinin Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nda örgütlenerek direnişe geçtiklerini belirtti. 2 aydır fiilen direnen işçilerin, 12 Ekim'de Ankara'ya yapmak istediği yürüyüşün engellendiğini hatırlatan Selçuk, işçilere yönelik saldırı ve gözaltıları kınadı.

Türkiye'nin madenlerde yaşanan iş cinayetlerinde ilk sıralarda olduğunu hatırlatan Selçuk,  "2014 yılında Ermenek'te 18 madencinin, 2015'te Soma'da 301 madencinin yaşamını kaybettiği iş cinayetleri, madenlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliğinin alınmadığını ortaya koyarken, sonrasında yaşanan kazalarda devletin bu konuda bir adım atmadığını göstermektedir. İşçiler pandemi koşullarında bir arada önlem alınmadan çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar" dedi.

Selçuk, şöyle devam etti: "Demokratik hak ve özgürlüklerin yok edildiği, işsizliğin, yoksulluğun, hak gasplarının kadınlara, LGBT+'lara yönelik şiddetin her gün arttığı, faşizme karşı direnen devrimci ve demokratik güçlere, özgürlük talep eden Kürt halkına karşı katliam, işkence, gözaltı ve tutuklamaların sürdüğü Türkiye'de, maden işçilerinin haklı ve meşru direnişi, faşist Erdoğan diktatörlüğüne karşı tek seçeneğin sokakta mücadeleyi sürdürmek ve büyütmek olduğunu göstermektedir."

Berlin'de bulunan demokratik kitle örgütü, parti ve kişiler olarak, direnen işçileri selamlayan Selçuk, "Faşizmin polis ve jandarma eşliğindeki engellerine, saldırılarına karşı korkusuzca direnen maden işçilerinin yalnız olmadıklarını belirtiyoruz" diye konuştu.

Selçuk, Almanya'daki sendikaları, demokratik kurum ve kişileri; Türkiye'deki maden işçileri ve faşizme karşı direnişte olan işçi, emekçi ve politik tutsaklarla enternasyonal dayanışmayı büyütmeye çağırdı, tüm Avrupa ülkelerinin AKP iktidarı ile tüm siyasi, ekonomik ve askeri ilişkileri kesmesini ve silah sevkiyatına son vermesini istedi.

Sol Parti milletvekilleri Gökay Akbulut ve Hakan Taş'da yaptıkları konuşmalarda, Türkiye'de zorlu koşullarda hakları için mücadele eden maden işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Young Struggle temsilcisi, devletin baskılarına boyun eğmeden hakları için direnen işçileri selamladı.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Yöneticisi Kamil Kartal, gönderdiği sesli mesaj ile dayanışmak için yapılan eylemi ve eyleme katılanları selamladı, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

"Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganının atıldığı eylem, müzik dinletisinin ardından sona erdi.