27 Nisan 2024 Cumartesi

Belçika'da Newroz'dan dönenlere ırkçı saldırı

Belçika'da Newroz kutlamasından dönen aileye ırkçı faşist saldırı düzenlendi. Gençlerin linç edildiği saldırıda, bir evde mahsur kalan 40 yaşındaki kişi yakılmak istendi. Türkçe hakaret ve küfürlerle saldıran ırkçılar, araçları yağmaladı. Saldırının ardından sokağa dökülen Kürtler, bu saldırılara sessiz kalmayacaklarının altını çizdi. 

Belçika'nın Leuven kentinde Newroz kutlamasından dönen ailelere ırkçı faşist Türkler saldırdı. Bir eve sığınan çok sayıda kişiye de tekbir getirilerek saldırı gerçekleşti.

Leuven kentinde düzenlen Newroz kutlaması ardından Heusden-Zolder kasabasından konvoy halinde geçen Kürtlere yüzlerce ırkçı saldırı düzenlendi. Birçok aracı tahrip eden ırkçı gruplar, bir eve sığınan onlarca kişiye de saldırdı. 

40 KİŞİYİ YAKMAYA ÇALIŞTILAR
Görgü tanıkları, ırkçıların evde mahsur kalan 40 dolayında kişiyi yakmaya çalıştığını da belirtti. Çok sayıda yaralının olduğu yönünde bilgiler de var. Ancak henüz net bilgilere ulaşılamadı.

KÜRDİSTAN BÖLGESİ BAYRAĞI YAKILDI
Bir kişi linç edildi, saldırı esnasında yere düşen kişiler oldu. Bu kişilere de hakaret ve küfürler eşliğinde saldırı sürdü. Irkçı saldırıda Kürt ulusal renkleri olan sarı-kırmızı-yeşil bir sembolü ve Kürdistan bölgesi bayrağı yakıldı.

Irkçı saldırı sırasında bazı araçlar yağmalandı.

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ
TCŞ (Tewgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinen Ciwanên Tekoşer) çağrısıyla Cenevre merkez tren istasyonu içerisinde bir araya gelen Kurdistanlılar gerçekleşen ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. TCŞ Üyesi Botan Cizîr, "Bildiğiniz üzere bugün akşama doğru Newroz kutlamasından dönen Kürt ailemize alçakça bir saldırı girişimi oldu. Türk ırkçı faşistler Kürt ailemize saldırıda bulundu. Cizre bodrumlarda nasıl halkımızı ailelerimizi yaktılarsa Belçika'daki saldırı girişiminde de ailemizi yakmaya çalıştılar. Bu yapılan alçakça saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. TCŞ Cenevre gençleri olarak bu saldırıyı kınıyoruz Kürt gençleri olarak ailemize sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi. 

Açıklama sonrası eylem yapılan yürüyüşle sonlandırıldı.

BERN
Bern kentinde de acil eylem çağrısıyla saldırı protesto edildi. Bahnhofplatzta düzenlenen açıklamada "Leuven kentinde düzenlen Newroz kutlamasının ardından Heusden-Zolder kasabasından konvoy halinde geçen Kürtlere yüzlerce faşist Türk saldırıda bulundu. Dünden bugüne kadar halkımıza her alanda ırkçı saldırıda bulunan faşist Türk devletine sesleniyoruz. Bu yaşanan saldırıya karşı Kürt gençleri olarak sessiz kalmayacağız. Bu temelde tüm Kurdistan gençliğini alanlara akmaya çağırıyoruz" denildi.

Bugün de İsviçre'nin birçok merkezinde ırkçı saldırı protesto edilecek.