18 Mayıs 2024 Cumartesi

Basel'de Cumartesi Anneleriyle dayanışma eylemi

Cumartesi Annelerinin yargılanmasına tepkiler sürüyor. ICAD'ın çağrısı ile bir araya gelen İHD İsviçre Temsilciliği ve İHDD Basel'de eylem yaptı, Cumartesi Annelerine destek verdi.

ICAD'ın çağrısı ile bir araya gelen İHD İsviçre Temsilciliği ve İHDD Basel'de ortak bir eylem yaparak Cumartesi Anneleri'ne Türk devletinin açmış olduğu davayı protesto ettiler. Eyleme Uluslararası Af Örgütü Basel Temsilcisi Maya Hossmann ve çok sayıda kurum ve kişi katıldı.

Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde yapılan konuşmada, "Binlerce gözaltında kayıbın hesabını vermesi gereken Türk devleti, gözaltında kaybedilmiş olan yakınlarının akıbetini soran 46 kayıp yakınına 3 yıl hapis cezası vermek istiyor" denildi.

Eylemde yapılan açıklamada, "25 Ağustos 2018'de Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta oturma eylemine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla aralarında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın da olduğu kitleye polis gaz bombaları ve coplarla saldırmış ve onlarca kayıp yakınını gözaltına almıştı. Galatasaray meydanını kayıp yakınlarına yasaklayan Türk devleti, her Cumartesi İHD İstanbul Şubesi önünde toplanan kayıp yakınlarına da haftalarca saldırmış ve gözaltında kayıpların akıbetlerinin sorulmasını engellemeye çalışmıştı" denildi.

Devletin gözaltında kaybetme saldırısının doruk noktasına ulaştığı 1995'te Hasan Ocak'ın 21 Mart'ta gözaltında kaybedilmesinin ardından ailesinin ve yoldaşlarının yürüttüğü etkili mücadele ile 17 Mayıs'ta Hasan Ocak'ın bedenine kimsesizler mezarlığında ulaşıldığı hatırlatılan açıklamada, Türk devletinin suçüstü yakalandığı belirtildi.

Cumartesi Annelerine açılan dava ile gözaltında kayıplar mücadelesini engellemeye çalışan Türk devletinin, yeniden kaybetme saldırısını da devreye koymuş kayduğu ifade edilen açıklamada, "Cumartesi Anneleri yargılanamaz! 25 yılı aşkın bir süredir her koşulda kayıplarını aramaktan vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri insanlık onurunu temsil etmektedir. Avrupa'da göçmen kurumları  olarak tüm insan haklarından, özgürlükten, adaletten yana herkese çağrımızdır: Cumartesi Annelerine açılan davayı protesto etmek ve gözaltında kayıpların akıbetinin açıklanması, sorumluların yargılanması talebiyle her yerde harekete geçelim" denildi.