16 Mayıs 2024 Perşembe

Baran Serhat Rojava kentlerinde anıldı

TKŞ ve JKŞ üyeleri, ölümsüzlüğünün birinci yılında MLKP MK Üyesi ve Rojava Temsilcisi Baran Serhat'ı Kobanê, Qamişlo, Dirbesiye ve Hesekê'de düzenlediği etkinliklerle andı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ), 23 Mart 2019 tarihinde Serêkaniyê'de ölümsüzleşen MLKP MK Üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) anmak için Kobanê, Qamişlo, Dirbêsiyê ve Hesekê'de etkinlikler düzenledi. 

Koronavirüs salgınına karşı önlemler nedeniyle kitlesel salon anmaları iptal edildi. Sınırlı sayıda katılımla kurumlarda anmalar gerçekleştirildi.

KOBANÊ


Ölümünün birinci yılı dolayısıyla Baran Serhat için yapılan anma saygı duruşuyla başladı. Sinevizyon gösterimi gerçekleştirilen anmada, Baran Serhat'ın devrimci yaşamı ve mücadelesi üzerine konuşmalar yapıldı.

TKŞ adına yapılan konuşmada, şehitlerin davalarına bağlılık, mücadelelerine sahip çıkma, uğruna şehit düştükleri değerleri yükseltmenin önemine dikkat çekildi. Konuşmada, "Şehitlerin düşünceleri ve mücadeleleri yaşamaya devam ediyorsa, ardından yürüyenler, bayrağını teslim alanlar kavgalarını sürdürüyorsa eğer şehitler ölümsüzleşir. Baran Serhat yoldaş da izinden yürüyenlerin mücadelesinde yaşıyor. Baran yoldaş sadece MLKP'nin öncü kadrosu değil Türkiye, Kürdistan ve Rojava devrimlerinin öncü kadrosu olarak bizlere yol göstermeye devam ediyor" denildi.

Baran Serhat'ın faşist Türk devletinin işkencehane ve zindanlarında asla boyun eğmediği vurgulanan konuşmada şöyle denildi: "Hapishaneden çıkar çıkmaz Rojava'ya gelerek devrimci görevlerinin başına geçti. Devrimin güncel sorunları üzerine fikirler oluşturdu ve bu doğrultuda tüm Rojava parti örgütünü seferber etti. IŞİD'e karşı savaşta parti güçlerinin tüm cephelerde görev üstlenmelerini sağladı, yalnızca Rojava'da değil Şengal dağlarında da özgürlük ve devrim bayrağını yükseltti."

Baran Serhat'ın onu tanıyan herkes tarafından örnek alındığı dile getirilen konuşmada, "Baran yoldaş, yaşamındaki disiplini, kararlılığı, değerlere bağlılığı, çizgi devrimciliği ve güçlü devrimci ahlakıyla partisinin önder kadrosu olarak öne çıktı" ifadeleri kullanıldı.

Anmaya katılanlar söz alarak, Baran Serhat ile olan anılarını ve düşüncelerini aktardı. Konuşmalarda, "O Rojava'nın, Orta Doğu'nun önder kadrosuydu. Mücadelesiyle bizlere örnek oldu. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" denildi. 

"Şehîd namirin" sloganı atılan anmada, Baran Serhat'ın bestelediği ve seslendirdiği ezgiler dinletildi.

QAMIŞLO


TKŞ ve JKŞ üyeleri, bir yıl önce ölümsüzleşen MLKP Rojava Temsilcisi Baran Serhat'ı andı. SYPG binasında gerçekleştirilen anma saygı duruşu ve sinevizyon gösterimiyle başladı.

TKŞ adına konuşan Zilan Destan, Baran Serhat'ın devrime adanmış bir ömür olduğunu dile getirdi. Destan "Baran yoldaş hem MLKP'nin, hem de Türkiye, Kürdistan ve Rojava devriminin önder kadrolarından biriydi. O'nu anmak, O'nun yaşamını tanımak ve çizgisi ile buluşmak aynı zamanda devrimi anlamaktır. Biz, onun öğrencileri olarak bu çizgiyi daha çok Baranlaşarak zafere ulaştıracağız" diye konuştu.

Anmada söz alan katılımcılar, Baran Serhat'la ilgili anı ve düşüncelerini aktardı, mücadelesini yaşatma sözü verdi. Anma müzik dinletisiyle sona erdi.

DİRBÊSİYÊ


Baran Serhat, Dirbêsiyê kentinde TKŞ ve JKŞ tarafından anıldı. Anma Baran Serhat şahsında devrim şehitler anısına saygı duruşuyla başlatıldı.

TKŞ adına yapılan konuşmanın ardından, Serhat'ın şehadetnamesini ailesi adına alan Xalit Abdullah söz aldı. Abdullah, "Baran yoldaşı devrimcilik hayatı boyunca halkından esirgemediği sevgiyle anıyorum. Ezilen halklar ve işçi sınıfının kurtuluşu için mücadeleye önderlik yapan bir devrimci fiziki olarak yanımızdan ayrıldı. Şehadetinin 1. yılında onu anmanın manevi ağırlığını hissediyoruz" diye konuştu.

Serhat'ın Rojava devriminde aktif yer aldığını vurgulayan Abdullah, şöyle konuştu: "Rojava devrimini emeğiyle, bilinciyle ve sevgisiyle büyüttü. Rojava devriminde komünist bir hattın partizanı olmanın örneği oldu. Devrimin gelişim sorunlarına, yaşamını devrim için örgütleyerek çözüm olmayı hedefledi. Baran Serhat halkının uzağında durmadı ve bu devrimin köklerinden olmayı başardı. Rojava halkının yüreğine dokundu ve yüreğimizi aydınlattı. Ona olan bağlılığımızı Rojava devrimine güç vererek göstereceğiz."

Sinevizyon gösterimiyle devam eden anmada, "Devrim şehitleri ölümsüzdür" sloganı atıldı.

HESEKÊ


Baran Serhat, Hesekê'de bulunan Waşokani Kampı'nda da anıldı. İşgal döneminde yerlerinden edilen Serêkaniyêlilerin katıldığı etkinlikte, TKŞ adına konuşan Cemil Seydo, Serhat'ın mücadele yaşamı hakkında bilgi verdi. Seydo "Baran Serhat yoldaş şu an işgal altında olan Serekaniye'de hala direnmektedir. Şehitliği orada direnmekte, yarattığı değerler orada düşmana korku salmaktadır. Bizler de ona topraklarımızı özgürleştirene kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" diye konuştu.

Etkinliğe katılanlar Baran Serhat ile anılarını anlattı.