18 Mayıs 2024 Cumartesi

Baraka Kültür Merkezi: Mobeselerle bilgilerimiz Türkiye ile paylaşılıyor

Kıbrıs'ta faaliyet yürüten Baraka Kültür Merkezi aktivistleri, Aselsan tarafından kurulan mobeselerin kaldırılması talebiyle topladıkları dilekçeleri başbakanlığa iletti. Yapılan açıklamada, toplanan bilgilerin Türkiye ile paylaşıldığına dikkat çekildi.

Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet yürüten Baraka Kültür Merkezi (BKM), ülkedeki mobeselerin kaldırılmasını istedi, topladıkları dilekçeleri başbakanlığa iletti. 

Sendika.org'ta yer alan habere göre BKM aktivistleri, gözetim toplumu yaratması, insan hak ve özgürlüklerine aykırı olması, eylem ve ifade özgürlüğü üzerinde baskı yaratması, tarihi ve kültürel dokuya zarar vermesi, kaldırım işgali ve engelli kişilerin geçişini zorlaştırması, bütçenin halk yararına sağlık ve eğitim için harcanması gibi sebeplerle mobeselerin kaldırılmasını talep etti.

Başbakanlık önünde açıklama yapan aktivistler, ellerinde "Gözeklen da gözetlenin", "Zeki Müren de bizi görecek mi?", "Big brother is watching you", "Mobeseye NObese" yazılı dövizler taşıdı. 

Baraka'dan yapılan açıklamada, itiraz formlarının Başbakanlığın internet sitesinden alınabileceği ve herkesin bu gözetleme kameralarına kendi gerekçeleriyle itiraz edebileceği de vurgulandı.

KAMERALARI ASELSAN KURUYOR
Lefkoşa'nın her yanının kameralarla dolduğuna işaret eden açıklamada "Güvenlik bahanesiyle özgürlüğümüzü yok eden bu kameralar, gözetim toplumu yaratılmasına hizmet ediyor, baskı ve kontrol mekanizmasıyla halkı denetim altına alıp sindirmeyi amaçlıyor. Üstüne üstlük bizim ülkemizin yetkilileri mi Türkiye mi bizi gözetliyor bu da belli değil. Çünkü kameraları, TC ile imzalanan ve Meclisteki tüm partilerin oybirliği ile geçen bir protokole dayanarak TC askeri şirketi ASELSAN kuruyor" ifadeleri yer aldı.

52 MİLYONLUK PROJE
İmzalanan protokolde Kuzey Kıbrıs'ın tüm plaka bilgilerinin Türkiye'ye vereceğini açıkça yazdığını belirten açıklamada "52 milyon liralık bir proje olduğu söylenen Mobeseler yerine, halkın gerçek ihtiyaçları dikkate alınarak, yangın helikopteri alınabilir, sığınma evi ve kültür-sanat merkezi açılabilir, hastanelerimizin, okullarımızın, yollarımızın nice ihtiyaçları karşılanabilirdi" denildi.