8 Mayıs 2024 Çarşamba

Bahreyn de siyonist İsrail'le anlaştı

Birleşik Arap Emirlikleri'nden sonra Bahreyn de İsrail'le anlaşma yaptı. Bu anlaşmayı da ABD Başkanı Trump duyururken, İsrail ve BAE arasında 15 Eylül'de yapılacak imza törenine Bahreyn'in de katılacağı açıklandı. Filistin, büyükelçisini Bahreyn'den çekerken, Türkiye kınama mesajı yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) sonra Bahreyn'in de İsrail ile diplomatik ilişkiler kuracağını açıkladı.

Gazetecilere açıklama yapan Trump, "Bu gerçekten tarihi bir gün. 11 Eylül'de olması da ilginç" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açlıklamaya göre ise Trump, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Al Khalifa ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile konuştuktan sonra anlaşmayı duyurdu.

Trump'ın twitterdan paylaştığı ABD, Bahreyn ve İsrail ortak bir açıklamasında, "Bu, Orta Doğu'da barışı ilerletmek için tarihi bir atılımdır" denildi. Açıklamada, "İki ülke arasında diyalog kanallarının açılması, Orta Doğu'da yaşanan olumlu dönüşümü, güvenlik ve refahı artıracak" ifadeleri yer aldı.

Üç ülke arasındaki açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa dahil olmak üzere Kudüs'teki kutsal mekanların müslümanların ziyaretine açık olacağı konusunda taahhüdünü yinelediği belirtildi.

Ayrıca, Bahreyn Kralı Bin İsa'nın, İsrail ve BAE arasında varılan anlaşmanın, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da yapılacak resmi imza törenine Trump'ın daveti üzerine katılacağı bildirildi.

TÜRKİYE KINADI
Türkiye'nin tepkisi ise Bahreyn'i kınamak oldu. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bahreyn'in Birleşik Arap Emirlikleri’nin peşine takılarak, Arap Barış Girişimi ve İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesindeki taahhütlerin hilafına İsrail’le diplomatik ilişki tesis etme kararı almasını endişeyle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

FİLİSTİN BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI
Reuters'ın aktardığına göre Filistin Dışişleri Bakanlığı, Filistin'in Bahreyn Büyükelçisinin istişareler için geri çağrıldığını söyledi.

Hamas sözcüsü Hazem Qassem, Bahreyn'in İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararının "Filistin davasına büyük zarar verdiğini ve işgali desteklediğini" söyledi. 

İRAN: FİLİSTİN VE İSLAM DAVASINA İHANET
İran Meclis Başkanı'nın Uluslararası ilişkiler danışmanı ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Hossein Amir-Abdollahian, anlaşmanın Filistin ve İslam davasına bir "ihanet" olduğunu söyledi. Abdollahian, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "BAE ve Bahreyn'in basiretsiz liderleri siyonist planların önünü açmamalıdır. Tarihtern ders almalılar. Yarın çok geç olacak" ifadelerini kullandı.

ÜRDÜN: GEREKLİ ADIM İSRAİL'DEN GELMELİ
İsrail-Bahreyn anlaşmasının ardından Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, bölgede adil ve kapsamlı bir barışın sağlanması için gerekli adımların İsrail'den gelmesi gerektiğini söyledi.