25 Nisan 2024 Perşembe

Ayn İsa işgale karşı direniyor: Topraklarımızı DAİŞ'ten kurtardık, yine savunacağız

İşgalci çetelerin Ayn İsa hamlesi DSG'nin direnişine çarptı. Topraklarını terk etmeyen ilçe halkı, destek eylemleriyle savaşçılara moral verdi. Kanton Meclisi Eş Başkanları, Ayn İsa direnişini ETHA'ya anlattı: "Halkımız işgale karşı direniyor. DAİŞ'i bölgemizden çıkardığımız gibi diğer işgalcileri de çıkarabiliriz."

İşgalci Türk devleti ve DAİŞ artığı çetelerinin saldırdığı Ayn İsa'da devrim güçlerinin onur ve özgürlük direnişi sürüyor. Saldırılar, son üç ayda özellikle Ayn İsa ve çevresindeki özellikle dört köyde yoğunlaştı. Bölge neredeyse her gün bombardımana tutuluyor. Halkı korkutmak isteyen çeteler, ilçe merkezi çevresine sık sık top atışı yapıyor. İlçede saldırılara rağmen yaşam ve direniş sürüyor.

ÇETELERİN HAMLESİ SONUÇSUZ KALDI
İşgal operasyonu başlattıklarını ilan eden çetelerin tüm saldırı girişimleri, bugüne kadar Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) direnişi karşısında başarılı olamadı. Özgürlük savaşçıları, can siperane bir direnişle gece gündüz savaştı, mevzilerini terk etmedi. Günlerce süren bombardımanlar, DSG güçlerine geri adım attıramadı. Hava sahası kapalı olduğu için uçak ve SİHA desteği alamayan çeteler, bu nedenle karadan ilerleyemedi. Çeteler şimdi, DSG'nin işgal edilen bölgeleri tekrar özgürleştirmesinden korkuyor.

HALK SAVAŞÇILARA MORAL TAŞIDI
Direnişin bugüne kadar başarıyla sürmesinde halkın dayanışma eylemlerinin de katkısı büyük oldu. İşgal altındaki Gire Spi'ye bağlı olan Ayn İsa ilçesine, çevresindeki Kobanê, Rakka, Tabqa ve Minbic kentleri ile ilçelerden binlerce kişi dayanışma eylemlerine katıldı.

Kentleri işgal altında olduğu için çalışmalarını Ayn İsa'da sürdüren Gire Spî Kanton Meclisi her gün halk toplantıları gerçekleştiriyor. İlçede özerk yönetim ve belediye başta olmak üzere tüm kurumlar çalışmalarını işgalcilerin bombardıman saldırılarına rağmen sürdürüyor. Halkın desteği, cephede bulunan savaşçılar için de büyük moral kaynağına dönüştü.

'HALK ZORLUKLARI GÖRÜYOR, TOPRAKLARINI TERK ETMİYOR'
Ayn İsa'daki özerk yönetim merkezinde görüştüğümüz Gire Spi Kanton Eş Başkanları Leyla Mişo ve Hamid El Ebid, ilçedeki son durum hakkında ETHA'ya bilgi verdi.

Meclis Eş Başkanı Leyla Mişo, Türk devleti ve çetelerinin Ayn İsa'ya stratejik konumu nedeniyle saldırdığını dile getirdi. Mişo, "Türk devleti ve çeteleri her gün farklı farklı yöntemlerle Ayn İsa'yla savaş yürütüyor. Bu ilçenin stratejik önemi var. Her kantonu ve yolu birbirine bağlıyor. Şam, Halep, Cizîre, Rakka, Kobanê ve Minbic'in bağlantısını sağlıyor. Kantonları ayırıp, M4 yolunu alırlarsa Kobanê çembere düşer. Minbic, Rakka, Qamışlo hepsi birbirinden ayrılıyor" diye konuştu.

Mişo, Ayn İsa'ya yönelik saldırıların yeni olmadığını, saldırıların Girê Spî ve Sere Kaniye'nin işgal edilmesinin hemen ardından başladığını dile getirdi. Mişo, şöyle konuştu: "Ayn İsa'ya ve köylerine top yağdırıyorlar. İlçe halkı topraklarını terk etmiyor. Çünkü halkımız işgal edilen Efrîn, Girê Spî ve Serê Kanîye halklarının yaşadıkları zorlukları görüyor, topraklarını terk etmiyor ve işgale karşı direniyor. Çalışmalarımız devam ediyor. Biz de her gün bir öncekinden daha çok çalışıyoruz. Halk da asla düşmanı kabul etmiyor. Düşmanın topraklarımıza adım atmasına izin vermeyeceğiz."

'HALK GÜCÜNE GÜVENİYOR, SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'
Cephede direnen devrim savaşçılarını sürekli desteklediklerini dile getiren Mişo, "Her zaman askeri gücümüz ile birlikteyiz. Her gün kadınlar ve gençlerle birlikte eylemler yapıyoruz. Kürt, Arap, Süryani, Çerkes, Ermeni ve Hristiyan halklar, burada kardeşçe birlikte yaşıyorlar. Düşman birlikte olmamızı istemiyor" diye belirtti.

AKP'nin yandaş medya kuruluşlarının yaptıkları haberlere dikkat çeken Mişo, şunları söyledi: "Her gün 'Ayn İsa'nın içindeyiz', 'Kürtler ile Arapları ayırdık' gibi haberler yapıyorlar. Bunlar gerçek değil. Bu halk, düşmanı asla kabul etmiyor. Halkı asla ayıramazlar, çünkü halk devrimi tanıdı, onların işgal bölgelerinde neler yaptıklarını da gördü. Efrîn, Girê Spî ve Serê Kanîye'de kadınları, çocukları kaçırıyorlar, öldürüyorlar. Halkın mallarını talan ediyorlar."

AYN İSA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Halkın gücüne güvendiğini dile getiren Mişo, "Bizim gücümüz var ve sonuna kadar direneceğiz" vurgusunda bulundu. Bölge halkının, topraklarını savunan askeri güce inandığını ve yardım ettiğini dile getiren Kanton Meclisi Eşbaşkanı Mişo, şöyle devam etti: "Asla gücümüzü yalnız bırakmayız. Savaş mevzilerinde yer alan kadın ve erkek arkadaşlarımızın arkasındayız. Burada Kürt ve Arap halkları birlikte savaşıyorlar. Bu topraklara birlikte kan döktük. İşgalci düşman bu kanı asla birbirinden ayıramaz. Başımız diktir. Ayn İsa'yı bırakmayacağız, sonuna kadar burada kalacağız."

Konuşmasının devamında dayanışma çağrısında bulunan Mişo, özellikle Avrupa ve Kuzey Kürdistan'da yaşayan Kürtlere şöyle seslendi: "Ayn İsa ve Girê Spî halklarımızla dayanışmayı büyütsünler. İnanıyoruz ki halkımız zulme karşı ayaklanacaktır. Rojava hepimizin toprağıdır."

'TÜRK DEVLETİ BÖLGEDE BARIŞ İÇİNDE BİR YAŞAM İSTEMİYOR'
Gire Spî Kanton Meclisi Eş Başkanı Hamid El Ebid de ETHA'ya yaptığı açıklamada, bölgedeki gelişmeleri, Rusya ile yapılan görüşmeleri aktardı. 

Türk devleti ve çetelerinin demokratik ve halkçı özerk yönetim sistemini yok etmek istediğine işaret eden El Ebid, Ayn İsa'nın tüm Kuzey ve Doğu Suriye toprakları özgürleştirilirken önemli bir merkez haline geldiğini dile getirdi. El Ebid, "Şu an ise Ayn İsa cephe durumundadır. İşgalci Türk devleti bölge halklarının barış içinde yaşamasını istemiyor ve Ayn İsa'yı işgal etmek istiyor. Her gün olarak çocuklar ve siviller katlediliyor, yaralanıyor" şeklinde konuştu.

Ayn İsa halkının işgali asla kabul etmeyeceğini dile getiren El Ebid, şunları söyledi: "Halk çeteleri istemiyor çünkü özerk yönetimi güvenlikli ve eşit bir yaşamın adresi olarak görüyor. İşgalci devlet bilsin ki, halk kendi gücü ve kendi yönetimi ile kararını verdi."

'RUSYA HALKIN KANINI SATIYOR'
Bir süredir Rusya ve Şam hükümetinin dayatmalarda bulunduğunu belirten El Ebid, "Rusya, 'Ayn İsa'yı rejime teslim edin' diyor. Baas Rejimi zaten sınır hattında bulunuyor. Rusya buraya halkı savunmak için gelmedi, çıkarları için geldi. Rusya, halka asla önem vermiyor ve bölgeyi talan etmek istiyor. Görüyoruz, Rusya'nın planları var, Suriye halkının kanını satıyorlar" şeklinde konuştu.

'TOPRAĞIMIZI DAİŞ'TEN KURTARDIK, YİNE SAVUNACAĞIZ'
Ayn İsa halkının her koşulda direnişi sürdüreceğini vurgulayan El Ebid, konuşmasını şöyle tamamladı: "Rusya ve işgalci devletler karşısında elimiz bağlı değil. Biz özgür bir toplumuz. DAİŞ'i bölgemizden çıkardığımız gibi diğer işgalcileri de çıkarabiliriz. Biz 12 bin şehit verdik, toprağımızı kurtardık ve şimdi yine savunacağız. Bu topraklar bizimdir, biz kendi gücümüzle topraklarımızın savunmasını yapacağız. Kimse bunu engelleyemez. Gücümüz halkını, toprağını ve onurunu savunmaya hazır."