28 Mart 2024 Perşembe

Avustralya'da yaklaşık 300 balina kıyıya vurdu

Avustralya'nın Tazmanya adasındaki bir koyda yaklaşık 300 balinanın kıyıya vurduğu ve en az 25'inin hayatını kaybettiği açıklandı.

Avustralya'nın Tazmanya adasındaki bir koyda yaklaşık 300 balinanın kıyıya vurduğu ve en az 25'inin hayatını kaybettiği açıklandı. Geri kalan balinaları kurtarmak için yürütülen çalışamalar ise bölgedeki gelgitler nedeniyle sekteye uğruyor.

Avustralyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Tanzanya adasının engebeli ve seyrek nüfuslu batı kıyısındaki yer alan Macquarie Limanı'ndaki bir kum havuzunda 300'den fazla balinanın sıkıştığı bildirildi. Bununla birlikte en az yirmi beş balinanın öldüğü ve bilim insanlarınnın mahsur kalan 250'den fazla balinayı kurtarmak için araştırma yaptığı belirtildi.

'KAÇININ ÖLDÜĞÜNÜ BİLMEK VE NE DURUMDA OLDUKLARINI GÖRMEK ZOR'
Kurtarma çalışmasını yürüten, Nic Deka, döz konusu olayın iki büyük bölmenin limanın içinde birkaç yüz metre arayla bulunan kum tepelerinin üzerinde oturması nedeniyle meydana geldiğini açıkladı.  Deka, "Balinalar suyun içinde bulunuyor, ancak kaçının öldüğünü veya ne durumda olduklarını görmek çok zor" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte kıyaya vuran canlıların, pilot balinalar olduklarına inanılıyor, ancak Avustralya Çevre Departmanı henüz mahsur kalan balinarın türlerini doğrulamadı.

GELGİTLER NEDENİYLE KURTARMA ÇALIŞMASI YARINA ERTELENDİ
Öte yandan, polisin ve deniz yaşamı uzmanlarının bulunduğu olay yerinde gelgitler nedeniyle kurtarma çalışmalarının yarına ertelenmesi düşünülüyor. Deka, "Gelgitler nedeniyle, yarın çalışmamızın lehimize olacağını düşünüyoruz. Sahip olduğumuz imkanlarla elimizden geleninin en iyisini yapmayı hedefliyoruz" dedi.