1 Mayıs 2024 Çarşamba

Avrupa'nın birçok kentinde ırkçılık protesto edildi

ABD'de George Floyd'un ırkçı bir polis tarafından katledilmesi ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemler sürüyor. Almanya'nın Bielefeld, Ulm ve Stuttgart, İsviçre'nin Lozan, Basel ve Fribourg, Luzern, Zürih, Bern kentleri olmak üzere çok sayıda kentte binlerce kişi ırkçılığı protesto etti.

ABD'de George Floyd'un ırkçı bir polis tarafından katledilmesi ardından başlayan ırkçılık karşıtı eylemler sürüyor. Almanya’nın Bielefeld, Ulm ve Stuttgart kentlerinde düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı.

ULM
Avrupa'nın bir çok kentinde olduğu gibi Almanya'nın Ulm kentinde dört gün arayla bir kez daha düzenlenen eylemde, ırkçı ABD polisi tarafından katledilen siyahi George Flyod anıldı. "Black Lives Matter Ulm" tarafından yapılan çağrıya 2 bini aşkın kişi katıldı.

Çoğunluğu gençlerden oluşan göstericiler, diz çökerek Floyd'un "nefes alamıyorum" diye feryat ettiği, 8 dakika 46 saniye süren saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra yerlere uzanan göstericiler "I can't breathe – Ich kann nicht Atmen" (Nefes alamıyorum) şeklinde uzun süre bağırdılar.

"Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganın da atıldığı gösteride, yapılan konuşmalarda ırkçılık lanetlendi. Çok sayıda dövizlerin yer aldığı alanda, üzerinde "Irkçılığı telore etmek ırkçılıktır", "Kapitalizm ve ırkçılık berabelerdir" gibi yazılar dikkati çekenlerdendi.

Eyleme AGİF, ADHF, AGEB, AKM, ATİF, DİDF, Halk Cephesi, Mor Kolektif, SKP, Sol Parti Türkiye, Yeni Kadın gibi kurumlar da katıldı.

BİELEFELD
Almanya'nın Bielefeld kentinde düzenlenen yürüyüşe katılan binlerce kişi, ırkçılığı protesto etti. Yürüyüş iki koldan yapıldı.

Yürüyüşün bir kolu Bielefeld merkez tren istasyonundan, diğer kol ise Kesselbrink önünden başladı.

Alman Devrimci Gençlik Hareketi (RJ) örgütünün çağrısı ile düzenlenen yürüyüşün iki kolu ise kent merkezinde birleşti.

Şehir merkezinden yapılan yürüyüş, konuşmalar ve çeşitli etkinliklerle Bielefeld Ravensberger Park'ında sona erdi.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentindeki eylemin adresi Cannstater Wasen idi. "No justice, no peace -Adalet yoksa barış da yok" sloganlarının atıldığı eylemde Almanya'da da ırkçılık sorunu yaşandığı aktarılarak Hanau'da yaşanan ırkçı saldırıyı hatırlatıldı. Eyleme katılanların büyük bir çoğunluğu siyah tişörtler giyerken, "Siyahların yaşamı değerlidir", "Almanya masum değil", "Nefret etme çünkü ben siyahım yazılı" pankartlar açıldı. Binlerce kişi, "No justice, no peace" sloganı attı.

ZÜRİH
Zürih'de yaklaşık üç saat süren yürüyüşe on bini aşkın kişi katıldı. Şehir merkezinde düzenlenen yürüyüşe gençlerin katılımı dikkat çekti. ​Eylem boyunca kitle "No justice no peace" sloganı attı.

BERN
Bern'deki ırkçılık karşıtı eyleme yaklaşık 4 bin kişi katılırken siyah elbiseler giyen eylemciler, Bundesplatz'da bulunan Federal Meclis önüne bir yürüyüş düzenlendi. ​"Siyahların yaşamları da önemlidir" sloganının öne çıktığı eylem konuşmaların ardından sona erdi.

LUZERN
Luzern Bahnhofplatz da bir araya gelen kitle şehir merkezinde iki saat süren bir yürüyüşü düzenledi. Gençlerin katılımının yoğun olduğu yürüyüş Zentralstrasse ve Hirschgraben'den sonra Hükümet binasının önünde yapılan konuşmalarla devam etti.

Yürüyüş boyunca ırkçılık karşıtı ve George Floyd'un anıldığı konuşmlar yapıldı. Konuşmalarda "Nefes alamıyorum" şiarını kitleyle paylaştığı anlar "Black Lives Matter" sloganları ile karşılık buldu. Koronavirüs önlemleri nedeniyle 300 kişiyi aşmaması şartıyla izin verilen eyleme 1500 kişi katılırken eylemciler ırkçılık karşıtı mücadelenin sınırlandırılamayacağı mesajını verdi.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda George Floyd'un polis tarafından katledilmesinin ardından dünya çapında düzenlenen protestoların ve dayanışmanın önemine dikkat çekildi. İsviçre'deki polis şiddetininde protesto edildiği konuşmada, son 20 yılda İsviçre'de en az 18 kişinin polis kontrolünde veya gözaltında öldürüldüğü belirtildi. Konuşmalarda polis tarafından katledilenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

ABD'de George Floyd'un polis şiddetiyle katledilmesi İsviçre'nin Lozan, Basel ve Fribourg başta olmak üzere çok sayıda kentte "Nefes Alamıyorum" eylemleri düzenlendi. Onbinlerce kişinin katıldığı eylemlerde özellikle siyah ​giyisiler giyen eylemciler ırkçı saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.