28 Nisan 2024 Pazar

Avrupa'da otomobil tekelleri üretimi durdurdu

Avrupa'da koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla çok sayıda otomobil tekeli üretimi yavaşlattı, bazıları üretimi durdurdu. İspanya'nın Valladolid kentinde bulunan araba üreticisi Iveco çalışanları ise greve giderek üretimin durdurulmasını istedi.

İspanya'nın Valladolid kentinde bulunan araba parçası üreten Iveco şirketinde işçiler greve giderek üretimi durdurdu ve koronavirüsden dolayı üretimin tamamen durdurulmasını talep etti.

Seat otomobil şirketi ise Barcelona yakınlarında 7 bin işçinin çalıştığı Martorell fabrikasında üretimi durdurdu. Seat'ta örgütlü sendikanın temsilcisi Matias Carnero Reuters'a yaptığı açıklamada fabrikanın kapalı kalma süresinin 6 hafta olabileceğini belirtti. Barcelona'da bulunan Japon araba üreticisi Nissan'da üretimini durdurdu. 

İtalya'da Fiat Chrysler 27 Mart tarihine kadar üretimini durdurma kararı aldı. Ayrıca Ferrari'de aynı tarihe kadar üretimini durdurdu. Ülkenin bir diğer spor otomobil üreticisi Lamborghini ise 25 Mart tarihine kadar üretimini durdurduğunu açıklamıştı. Fransa merkezli üretici olan Renault ise üretimi ve çalışan sayısını azaltarak çalışmaya devam edecek.

Amerikan araba üreticisi Ford ise Avrupa'nın çok sayıda kentinde üretimi durduracağını açıkladı. İspanya'nın Valencia kenti yanısıra Almanya'nın Köln kentinde bulunan fabrikasında üretimi durdurdu. Almanya'da otomobil sektöründe dev tekeller olan Volkswagen, Audi, Skoda ve Porsche üretimini yavaşlatıp hatta bazı alanlarda tamamen durduruldu.