27 Nisan 2024 Cumartesi

Avrupa'da kadınlar: Dünyayı kadınlar değiştirecek

Avrupa'nın birçok kentinde "Jin Jiyan Azadi2 sloganlarıyla alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü coşkulu bir şekilde kutladı.

Avrupa'nın birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

KÖLN
8 Mart Kadın Grevi Platformu öncülüğünde bir araya gelen binlerce kadın Dom Kilisesi önünde buluştu. Etkinliğe, Kadın Kolektifi, SKB, Zora, Siyahi Kadınlar İnsiyatifi, TJK-E, Şilili kadınlar ve çok sayıda kadın örgütü bayrakları ve dövizleriyle katıldı.

Etkinlik Dom Kilisesi önünde Las Tesis dansı ile başladı. Ardından binlerce kadın, Rudolfplatz meydanına yürüdü. Yürüyüş esnasında öne çıkan sloganlarda Rojava'ya yönelik işgal saldırıları, homofobik politikalar kınandı.

 

Rudolfplatz'ta yapılan mitingte Zora adına yapılan konuşmada Hanau katliamına dikkat çekildi. Erkek egemenliğe karşı mücadelenin ırkçılığa karşı mücadelede birleştirilmesi gerektiği belirtilen konuşmada, tüm dünyada kadın direnişinin yükselişe geçtiği kaydedildi. Kadın örgütleri yaptıkları konuşmada dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından sahneye müzik grupları çıktı.

KİEL
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya'nın Kiel kentinde kadınlar tarafından bir yürüyüş düzenlendi. YPJ bayrakları ile devrimci kadın öncülerin posterlerinin açıldığı yürüyüşte, sık sık "Jin jiyan azadi" sloganları atıldı. Asmus Breme Platz'da sonlanan yürüyüşün ardından kadın şiddetine dikkat çekilen konuşmalar yapıldı. Kürt Derneği adına yapılan konuşmada ise Tayyip Erdoğan'ın kadınları köle olarak gördüğü belirtildi. Kadınlar Günü etkinliği havai fişek kutlaması ile sona erdi.

HİLDESHEİM
Almanya'nın Hildesheim kentinde bir araya gelen kadınlar tren istasyonunda toplandı. Çarşı merkezine kadar bir yürüyüş yapan kadınlar daha sonra miting düzenledi. Mitingde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin konuşmalar yapıldı. Mitingten sonra Hildesheim Navend'de giden kadınlar burada Navend grubunun sunduğu canlı müzik eşliğinde kutlama yaptı.

BRAUNSCHWEİG
Almanya Braunschweig'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşte TJK-E ve Women Defend Rojava'nın 8 Mart'a ilişkin mesajları okundu. Yürüyüş Schlossplatz meydanında sona erdi.

KASSEL
Almanya'nın Kassel kentinde yaşayan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. Hauptbahnhof'da bir araya gelen kadınlar Üniversiteye kadar yürüyüş yaptı.

MÜNİH
Almanya'nın Münih kentinde 8 Mart etkinliği Münih Belediyesi önünde bulunan Marienplatz'da başlayan bir yürüyüşle start aldı. Yürüyüşe Sara Kadın Meclisi'nin yanı sıra 30'dan fazla kadın kurumu katıldı. Etkinlikte Kürt Kadın Hareketi'nin 8 Mart için hazırladığı bildiri okundu. Sık sık "Jin Jiyan Azadi" sloganları atıldı.

FREİBURG
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Almanya'nın Freiburg kentinde yapılan bir yürüyüş ve mitingle kutlandı. Stühlinger Kirchplatz meydanında başlayan eyleme Jinên Ciwanên Azad aktivistleri de katıldı. Sık sık "Jin Jiyan, Azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylemde YPJ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri açıldı. Direniş mesajlarının verildiği eylemde yapılan konuşmalarda ataerkil anlayışa ve kadın cinayetlerine karşı mücadele mesajları verildi. Eylem yaklaşık 3 saatin sonunda halay ve müzik dinletisi ile son buldu.

BERLİN
Berlin'de on binlerce kişinin katılımı ile 8 Mart çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Etkinliklerde farklı ülkelerden katılan kadınlar, kadın özgürlük mücadelesine ilişkin sloganlar attı. Warschauer Str. de 'Allianc of Internasyonalist feminists organizasyonu'nun düzenlediği miting ve yürüyüşe Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin yanı sıra yüzlerce kadın kurum temsilcileri de katıldı. İspanyolca'dan Farsça'ya, Almanca'dan Kürtçe'ye onlarca dilde kadına karşı ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddetin protesto edildiği mitingde kadınlar, "Bu bir eğlence değil mücadeledir" şiarıyla Lichtenberg'e kadar yürüdü.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E'nin de kendi sembol ve bayraklarıyla katıldığı yürüyüşte konuşan Kürt kadın siyasetçi Zozan Serhat, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterlerini göstererek, "Bu özgürlük savaşçısı kadınlar Avrupa'nın kalbinde vahşice katledildiler. Onları öldüren de kadın düşmanı zihniyetti, bunu asla unutmayalım" dedi. Serhat, Alman polisinin PKK sembollerine ve Öcalan konulu sloganlara karşı tahammülsüzlüğüne de tepki gösterdi. Yürüyüşe Cumartesi Annelerinden Besna Tosun ve Maside Ocak da katıldı. Kayıpların da anıldığı konuşmalarda, Türkiye rejiminin gözaltında kaybettiği 21 kadının isimleri okunarak, Türk devletinin kayıplar politikası kınandı.

ATİNA


Yunanistan'ın başkenti Atina'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlaması Akademias meydanında yapılan konser ile start aldı. Burada yapılan konuşmalarda 8 Mart'ın önemine ve mücadeleye dikkat çekildi. Konuşmalardan sonra Yunan Parlamentosu önüne kadar bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) "Yaşasın 8 Mart! Yaşasın Kadınların Birleşik Direnişi" yazılı pankartın yanı sıra Abdullah Öcalan posterleri ve YPJ bayrakları taşıdı. Eylemde sık sık, "Rojava Devrimi Kadın Devrimidir", "Jin Jiyan Azadi", "YPJ dimeşe herdu ezman diheje" sloganları atıldı.

GRAZ
Avusturya'nın Graz kentinde kadın örgütleri, siyasi partiler ve kadın aktivistler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü ortak bir etkinlik ile kutladı. Yüzlerce kadının katıldığı Hauptplatz'da başladı. Hauptplatz'dan Rösselmühlpark'a kadar yürüyen kitle, "Jin Jiyan Azadi" ve kadınların birliğine dikkat çeken sloganlar attı. Kadın kurumlarının mesajlarının okunmasından sonra etkinlik müzik, dans ve halaylarla devam etti.

AMSTERDAM
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Hollanda'nın Başkenti Amsterdam'da da coşkulu bir şekilde kutlandı. Birçok kadın kurum ve kuruluşun yer aldığı etkinliğe, Kürt, Arjantinli, Filipinli, İranlı ve Hollandalı kadınlar da katıldı. Eylemde TJK-E'nin 8 Mart'a ilişkin mesajı okundu. Daha sonra İranlı ve Arjantinli kadınlar da 8 Mart'ın önemine ilişkin mesajlar verdi.

Eylemin ardından binlerce kadın Dam Plein'dan Museum Plein'e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşte TJK-E ve YPJ bayraklarının yanı sıra Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Hevrin Xelef ve Arin Mirkan'ın posterleri taşındı. Museum Plein'de yapılan açıklamaların ardından eylem sona erdi.

PARİS
Fransa'nın Başkenti Paris'te 8 Mart dolayısıyla binlerce kadın alanlara çıktı. Kürdistanlıların kendi renkleri, özgün pankartları ve sloganlarıyla katıldığı etkinlikte kadın özgürlük hareketini anlatan konuşmalar yapıldı.

Yoğun yağmura rağmen kitle Austerlitz köprüsüne doğru yürüyüşe geçti. Austerlitz köprüsü yakınlarında, güvenlik güçleri ve eylemciler arasında yaşanan arbedede, polis yoğun gaz bombası kullandı.

Saldırıya rağmen kadınlar yürüyüşe kaldıkları yerden devam etti. Yürüyüşün ardından République Meydanı'nda bir miting düzenlendi. Miting yapılan konuşmaların ardından sloganlar eşliğinde sona erdi.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü coşkulu bir şekilde kutladı. Canabiere meydanında toplanan binlerce kadın Marsilya Belediyesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş'te Rojava'ya dikkat çeken pankart açılırken, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ile Fidan Doğan'ın posterleri taşındı. Fransızca ve Kürtçe "Jin Jiyan Azadi" sloganlarının atıldığı etkinlikte Fransızca bildiriler okundu. Arin Mirkan kadın meclisi adına konuşmaların yapıldığı eylem halaylarla sona erdi. Kadınlar daha sonra Vieux Port meydanında stant açtı.

MONTPELLIER
Fransa'nın bir diğer şehri Montpellier'de yaşayan kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü bir yürüyüş ile kutladı. Place de l'Europe'da Fransız feminist guruplar öncülüğünde başlayan yürüyüşe binlerce kadın katıldı. Delal Amed Kadın komünü öncülüğünde Montpellier'de yaşayan Kürt karınların da katıldığı yürüyüşte sık sık "Jin, Jiyan, Azadi", "La femme, la vie, la liberte " sloganları atıldı.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde Rojava direnişi ve Jineoloji semineri sonrası akşam saatlerinde Theaterplatz'da kadın kolektifleri öncülüğünde 8 Mart Gece Yürüyüşü düzenlendi.

Sık sık ataerkil devlet sistemi karşıtı ve kadın mücadelesinin önemine vurgu yapılan slogan atan kadınlar yürüyüş boyunca yolları trafiğe kaparak buralarda bildiriler okudu.

BERN
İsviçre'nin başkenti Bern'de Ulusal Parlamento önünde bir araya gelen İsviçreli ve göçmen kadınlardan oluşan yüzlerce kadın ataerkil sistem ve kadına yönelik cins ayrımına ve kadın emeğinin sömürüsüne karşı bir miting yaptı.

Kadın kolektifleri adına yapılan konuşmalarda Rojava'dan, İsviçre'ye, Kolombiya'dan Brezilya'ya, Türkiye'ye milyonlarca kadın bugün egemen ataerkil sisteme karşı direniş göstererek bugün alanlara çıktı. 8 Mart'ın ve kadın direnişinin önemine vurgu yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Öte yandan eylem sonrası TJK-E aktivistleri tarafından Bern kentinde Jineoloji semineri gerçekleştirildi.

LOZAN
Lozan, Bellinzona, Biel, Luzern, Aarau kentlerinde başta Kürdistanlı kadınlar olmak üzere binlerce kadın "Dünyayı kadınlar değiştirecek" sloganıyla alanlara çıkarak 8 Mart'ı kutladı.

LUZERN


İsviçre'nin Luzern kantonunda 8 Mart dolayısıyla kadınlar Bahnhofplatz'da bir araya geldi. Kadınlar ilk olarak "Las Tesis" dansını sergiledi. Burada yapılan konuşmalarda 8 Mart'ın ayaklanma çağrısı olduğu ifade edildi. İsviçre'de yaşayan göçmen kadınların sorunlarına da dikkat çekilen konuşmada, mülteci kadınlarla dayanışma çağrıı yapıldı.

HELSİNKİ
Hamburg'un Landesbrücken semtinde bir araya gelen kadınlar ellerinde YPG-YPJ bayrakları ile yürüyüşe geçti. Bayrakların yasak olduğunu iddia eden polisler ile kitle arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Sakine Cansız, Clara Zetkin, Hevrin Xelef, Rosa Luxemburg posterlerinin taşındığı yürüyüşte, sık sık "Jin Jiyan Azadî", "Yaşasın Rojava devrimi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından kadınlar Hamburg DKTM binasına giderek kutlamalarını burada sürdürdü.

ANTWERPEN
Belçika'nın Antwerpen şehrinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle stant açıldı. 43 kadın örgütünün ortak düzenlediği etkinlikte Radio Centrale röportaj verildi.

HELSİNKİ
Finlandiya'nın Başkenti Helsinki'de de 8 Mart coşkulu bir şekilde kutlandı. Paris'te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın posterlerinin açıldığı etkinlik halaylarla sona erdi.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Omofuma anıtı önünde toplanan kadınlar, okunan bildirilerin ardından yürüyüşe geçti. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına yapılan konuşmada, 8 Mart'ın tarihsel önemine vurgu yapılırken, dünyanın her köşesinde isyan eden kadınların mücadelesi selamlandı. Açıklamada Avusturya'da kadınlara yönelik erkek şiddetinin artışa geçtiği vurgusu yapıldı ve hükümetin kadın sığınma evlerine dönük yeni neo-liberal politikaları eleştirildi. Viyana'da uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Kadın Merkezi (Frauen Zentrum) kapatılmasına karşı kadınlar dayanışmaya çağrıldı.

Açıklamada kadın sığınma evlerinin sayısının arttırılması, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi ve eşit işe eşit ücret yasasının uygulanması talep edildi.

Yürüyüş boyunca "Jin, Jiyan Azadi", "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları atılırken, SKB imzalı "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dövizi ve "Cinsel şiddete ve ücretsiz ev emeğine karşı grevdeyiz!" pankartı taşındı. Yürüyüş Kahramanlar Meydanı'nda sona erdi.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'de 8 Mart etkinliklerin adresi Sergels Torg Meydanı'ydı. Meydanda yapılan etkinlikte konuşan Adalet Partisi Sosyalistler adına Katya Nilsson, Hindistan'dan Latin Amerika ve Rusya'ya yayılan kitle eylemlerinde kadınların baskı ve şiddete karşı en ön saflarda yer aldıklarını söyledi.

Kadınlara yönelik şiddetin kaynağında kapitalizm ve ataerkil değer yargılarının olduğuna vurgu yapan Nilsson, tüm kadınlara eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı saflarını sıklaştırma emperyalist-kapitalist sisteme karşı sürdürülen sınıf mücadelesine katılmaları çağrısı yaptı.

Devrimci Komünist Gençlik (RKU) adına konuşan Emilie Mckein, hükümetin ve belediyelerin uygulamaya koyduğu tasaruf önlemlerinden en fazla kadın işçi ve emekçilerin zarar gördüğünü söyledi. Kadın mücadelesinin işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olduğunu belirten Mckein, "Kadınların insanca yaşayacakları bir düzeni kuracağız. Yaşasın Sosyalizm" dedi.

Kadınlar için her günün 8 Mart olduğunu söyleyen Sara Kadın Birliği'nden Ayşe Göktepe, kadınların her gün adil ve eşit haklar için mücadele ettiklerini söyledi. Kadınlara yönelik şiddetin toplumsal sorun olduğuna dikkat çeken Göktepe, Rojava'da Kürt kadınlarının IŞİD çeteleri ve Türk devletinin işgal girişimlerine karşı direnişlerine de değinerek, Rojava devriminin kadın devrimi olduğunu kaydetti.

Amara Kadın Meclisi adına konuşan Girin Kasırga ise, konuşmasına Rojava'da Türk devletinin işgaline karşı direnen kadınları selamlayarak başladı. Türk devletinin işgali sırasında katledilen ve Kuzey Kürdistan'da cezaevlerinde bulunan Kürt kadınlarını da selamlayan Kasırga, "Biz kadınların mücadelesinin ütopya değil bir kadın devrimi olduğunu kanıtlayan Kürt kadınlarının bir parçası olmaktan onur duyuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından eylemciler, Norrmalmststorg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. TJK-E bayrakları, Paris'te katledilen üç Kür kadını; Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin yer aldığı flamaları taşıyan Kürt kadınlar, "Jin jiyan azadi" sloganları attı.