19 Mayıs 2024 Pazar

Avrupa'da Filistin'le dayanışma eylemleri sürüyor

Avrupa'nın pek çok kentindeki üniversitelerde İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarına karşı öğrencilerin eylemleri sürüyor.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarına karşı Avrupa'nın pek çok kentinde yer alan üniversitelerde öğrenci eylemleri sürüyor.

HOLLANDA
Hollanda'da Amsterdam Üniversitesi'nde yüzlerce öğrenci Filistin'le dayanışmak için Roeterseiland kampüsünde çadırlarla kamp kurdu. Üniversite yönetiminin İsrail'le ilişkili kurumlarla çalışmamasını talep eden öğrenciler, siyonizmle tüm ilişkiler kesilene kadar eylemliliklerine devam edeceklerini vurguladı.

Üniversite yönetiminin talimatıyla kampüse giren polisler, eyleme saldırarak 125 öğrenciyi gözaltına aldı.

ALMANYA
Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Frei Üniversitesi'nde öğrenciler, üniversitenin iç bahçesinde çadırlar kurarak Filistin'le dayanışma kampı oluşturdu.

Yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı eylemde, "Biz binleriz, milyonlarız, hepimiz Filistinliyiz", "Filistin'e özgürlük", "Tüm gözler Refah'ta", "İsrail, terör devletidir", "Almanya utan" sloganları atıldı.

Öğrenciler, Gazze'deki işgal saldırılarının durdurulmasını, Almanya'nın İsrail'e silah yardımı yapmamasını, Almanya'da Filistin destekçilerine baskı uygulamamasını talep etti. Bahçeyi abluka altına alan polis, ardından eyleme saldırarak kampı boşalttı ve çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

Bahçenin dışında ve üniversite binasında bulunan çok sayıda öğrenci de eyleme destek verirken, polis bahçeye giden yolları ve binaların kapılarını kapattı. Öğrenciler binanın camlarına vurarak polis saldırısını protesto etti. Polis, bahçeye çıkmak isteyen öğrencilere biber gazı sıktı.

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Sorbonne Üniversitesi'nde öğrenciler, üniversitenin bir amfisinde Filistin'le dayanışma kampı kurdu.

Öğrenciler, üniversite yönetiminin Gazze'deki soykırıma katkı sağlayan üniversite ve firmalarla olan ortaklıklarına son vermesini talep etti. Öğrenci eylemlerine yönelik baskının son bulmasını ve Filistin'deki üniversitelerin yeniden inşa edilmesini isteyen eylemcilere destek için, başka öğrenciler de üniversitenin önünde toplandı.

"Refah hepimiz seninleyiz", "Hepimiz Gazze'nin çocuklarıyız" ve "Cezayir kazandı, Filistin de kazanacak" sloganlarını atan öğrenciler, Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını talep etti.

Polisler, öğrencilere biber gazı sıktı ve kalkanlarıyla öğrencileri iterek üniversitenin girişinden uzaklaştırdı. Üniversiteye giren polisler, amfide eylem yapan öğrencileri de zorla dışarı çıkardı. Polisler, bir öğrenciyi kollarından ve bacaklarından tutarak üniversiteden dışarı çıkardı. İki eylemci de polisin kendilerini götürmesine tepki göstermek için üniversitenin önünde yola yattı.