20 Mayıs 2024 Pazartesi

Avrupa'da Filistin'le dayanışma eylemleri devam ediyor

Avrupa'nın pek çok kentinde yer alan üniversitelerde öğrenciler, üniversite yönetimlerinin İsrail'le ilişkileri kesmesini talep ederek eylemlerini sürdürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) başlayan ve Avrupa'daki üniversitelere yayılan Filistin'le dayanışma eylemleri devam ediyor. Avrupa'nın pek çok kentinde öğrenciler, kampüslerde yan yana gelerek üniversitelerinin siyonist İsrail'le ilişkilerini sona erdirmesini istiyor.

BİRLEŞİK KRALLIK
Oxford Üniversitesinde İsrail'in saldırılarını protesto eden öğrenciler, Filistin'e destek için Sheldonian Tiyatrosu önünde bir saatlik yürüyüş düzenledi. Oxford fakülte üyeleri ve çalışanlarının 303'ü, Filistin'e destek için kurulan kampı destekleyen açıklamayı imzaladı.

HOLLANDA
Öğrencilerin kamp kurduğu Amsterdam Üniversitesine ait Binnengasthuis binasına giren polis, öğrencilere saldırıp 32 kişiyi gözaltına alarak, buraya giden tüm yolları araç trafiğine ve yayalara kapattı. Binanın tamamen boşaltılmasının ardından eyleme ve gözaltına alınanlara destek vermek üzere Binnengasthuis binasına gelmek isteyenlere polis izin vermedi. 

Amsterdam Üniversitesinin Roeterseiland kampüsünde toplanan binlerce gösterici, polisin engellemelerinin ardından kampüsten şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kitle, "Refah'tan ellerini çek", "İşgali durdur", "Amsterdam soykırıma hayır diyor" ve "Birleşmiş halk asla yenilmez" sloganları attı. Şehir merkezindeki Spui meydanına gelen göstericiler, burada oturma eylemine geçtiği sırada polis saldırısıyla karşılaştı. 3 kişi gözaltına alındı.

AVUSTURYA
Avusturya'daki Viyana Üniversitesi'nde 3 gün süren Filistin'e destek gösterisinin dün gece polis saldırısıyla sonlandırılması protesto edildi. Viyana Üniversitesi yakınlarındaki Votiv Kilisesi önünde toplanan kitle kampüs eyleminin polis tarafından dağıtılmasına tepki gösterdi.

Filistin bayraklarının yanı sıra "Özgür Filistin", "Öğrenci birliği susturulamaz" yazılı pankartlar açılan eylemde, baskılara boyun eğmeden Filistin halkının sesini duyurmaya devam edileceği vurgulandı.

Filistin Arap Kulübü adına konuşan Muhammed Abu Gus, üniversite öğrencilerinin barışçıl bir gösteri düzenlediklerini, üniversiteden gayet açık taleplerde bulunduklarını, savaşa, siyonizme, sömürgeciliğe karşı, özgürlük ve demokrasiden yana bir tutum sergilediklerini söyledi.

Barışçıl gösteriye karşı bir kampanya başlatıldığını, öğrencilerin antisemitist olmakla ve şiddeti övmekle suçlandıklarına dikkat çeken Abu Gus, "Polis, İsrail yanlısı lobinin yorumlarını bire bir almış. Bu kampüs eylemi acımasız bir şekilde dağıtıldı. Buradaki özgür insanlar ve dayanışma içindeki bireyler olarak buna müsaade etmeyeceğiz. Eylemlerimizi sürdüreceğiz. Hem Filistin hem de Avusturya'da özgürlük için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Filistin'e destek vermek için ABD'de başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan üniversite gösterilerine Viyana Üniversitesi öğrencileri de 6 Mayıs'ta Altes AKH Kampüsü'nde başlattıkları eylemle katılmıştı.

Eyleme karşı bazı siyonistler de eylem düzenleyerek provokasyon yaratmıştı. Avusturya'daki siyonistlerin eylemi hedef göstermesinden kısa bir süre sonra polis kampüse kurulan çadırlara saldırmış ve 4 kişi gözaltına alınmıştı. Saldırı sonrası gözaltına alınanlar ise gece boyunca polis karakolunda tutulduktan sonra serbest bırakıldı.