28 Mart 2024 Perşembe

Avrupa'da ESP için eylem: ESP umuttur, umut dimdik ayakta!

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Etkin Haber Ajansı ve Kaldıraç'a yönelik gözaltı saldırısı Avrupa'nın bir çok yerinde protesto edildi. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da Göçmen İşçiler Kültür Derneği ve Sosyalist Kadınlar Birliği'nin çağrısı ile bir araya gelen çok sayıda kişi  ESP, SGDF, SKM, ETHA ve HDP üyelerine yönelik gözaltı terörünü protesto etti. 


Aveg-Kon, Gik-Der ve SKB ortak imzalı açıklama da '‘Erdoğan’ın polisi, 13 Ocak 2021 gecesi ESP’nin Ankara Genel Merkezi dahil, İzmir, İstanbul  binaları ile BEKSAV, Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) kapılarını kırıp baskınlar yaptı. ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştan’ın içinde olduğu 38 ESP yöneticisi ve üyesi, Yenikapı Tiyatro Topluluğu sanatçıları ile birlikte Kaldırıç dergisi okuru 10 kişi, toplam 51 kişiyi  gözaltına aldı" denildi.

"AvEG-Kon ve ona bağlı olan Göçmen İşçiler Kültür Derneği olarak; Avrupa alanında bütün sosyalist ve demokratik güçleri, faşizme karşı olan herkesi ve tüm kurumları ESP’ye ve sosyalistlere yönelik saldırıları protesto etmeye çağırıyoruz" denilen açıklamada, "Faşizme karşı omuz omuza", "ESP, umuttur, umut dimdik ayakta", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Britanya Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin de katıldığı eylem sosyalistlerin mahkemeye sevk edilecekleri gün yapılacak olan eyleme çağrısı ile son buldu.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyon'nun (AvEG-Kon) ve Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği'nin çağrısı ile Almanyan'ın Stuttgart kentinde de eylem yapıldı. 

AvEG-Kon adına yapılan konuşmada, "Muhalifleri susturmayı kendine görev edinen diktatör Erdoğan bugün devrimcileri, sosyalistleri demokratları zindanlara atıp, işgaller gerçekleştirerek bölgeleri ateşe veriyor" denildi.

Devrimcilerin, faşist saldırganlık karşısında sessiz kalmayacağı vurgulanırken, "AvEG- Kon olarak duyarlı tüm devrimci demokrat kesimleri gözaltına alınan sosyalistlerle dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz" denildi.

Eylem sloganlarla sona erdi. 

Avrupa Göçmen İşçiler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve sosyalist gençlik örgütü Young Struggle'nin (YS) çağrısı ile Paris Saint-Denis kemer önünde sosyalistlere yönelik gözaltı saldırısını protesto etti.

Eylemde KCDK-Fransa, Bir-Kar ve ACTİT temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmalarda, faşist AKP-MHP iktidarının sosyalistlere yönelik operasyonu kınanarak dayanışma ve mücadeleyi birlikte yükseltmenin önemine vurgu yapıldı. Baskı ve gözaltı saldırılarının mücadeleyi engelleyemeyeceği; ESP, ETHA, SGDF ve BEKSAV ile dayanışma içinde olunacağı belirtildi.

ACTİT adına yapılan konuşmada "Onlar halkları ve onların siyasi temsilcilerini susturarak kazanacaklarını sanıyorlar ama şunu bilsinler ki; biz kazanacağız! Çünkü biz haklıyız! Çünkü emeği, ögzürlüğü, adaleti, eşitliği isteyen biz halkı temsil ediyoruz" denildi.

Eylemde "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.

Eyleme Partizan, ODAK, ADHK, Özgür Gelecek, Proleter Devrimci Duruş da katıldı.