9 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa'da binlerce kişi HDP için alanlara çıktı

Almanya, Hollanda, İsviçre, İsveç ve Fransa gibi birçok ülkede HDP ile dayanışmak, sahip çıkmak için düzenlenen yürüyüşlere binlerce kişi katıldı.

Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, İngiltere, Hollanda, Finlandiya gibi birçok Avrupa ülkesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışmak için binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi.

PARİS
Paris'te Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde, AKP-MHP iktidarına karşı kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. République Meydanı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi, "HDP'nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye'de faşizmi yeneceğiz" pankartıyla yürüyerek, "HDP'liyiz yerdeyiz" dövizlerini taşıdı. Stalingrad Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca slogan attı. Yürüyüş boyunca esnaflara ve yolda geçen halka CDKF'nin HDP için hazırladığı Fransızca bildiriler dağıtıldı. 

Stalingrad Meydanı'na ulaşıldıktan sonra burada bir miting yapıldı. Mitingde, HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar'ın 18 Eylül eylemleri için yazdıkları mesaj okundu.

Mesajın ardından HDP adına Veysel Keser bir açıklama yaptı. Keser, "AKP-MHP iktidarı tarafından demokrasiye darbe yapılmak isteniyor. Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun iktidarın siyasi hesapları ile hukuktan yoksun bir şekilde vekilliğinin düşürüldüğü gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası açtı. Bu gelişmeler, AKP iktidarının yargıyı muhalefet üzerinde nasıl bir sopaya dönüştürdüğünün açık kanıtı niteliğinde. Talimatla hareket eden Yargıtay Başsavcısı, meşru olmaktan uzak, hukuk dışı bir karara imza atmış oldu" diye konuştu.

ADGB adına Kemal Karanfil de bir açıklama yaptı. Karanfil, "HDP sadece bir seçim partisi değildir, bir ihale partisi değildir, bir makarna ile yola getirilen insanların partisi değildir. HDP özgürlük isteyenlerin, adalet isteyenlerin partisidir. HDP'nin şehitleri vardır, cezaevleri HDP'lilerle doludur. Bu faşist iktidar AKP ve destekçisi MHP tüm suçlarını HDP ile kapatmak istiyorlar" diyerek "Gün HDP'ye sahip çıkma zamanıdır, gün birlikte olma zamanıdır" sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde de çok sayıda kişi, Türkiye'nin saldırılarına karşı ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride ve HDP'ye yönelik baskılara karşı bir miting düzenlendi. Place du Colombier'de saygı duruşu ile başlayan mitingde, HDP'nin kapatılma tehdidine ve KDP'nin işbirliğiyle yapılan saldırılarla ilgili bildiri okundu.

Daha sonra Place du Colombier'den Republique Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş boyunca "Bimre xiyaneta KDP", "Bijî berxwedana gerîla", "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

DÜSSELDORF
Almanya'nın Düsseldorf kentinde HDP'yi sahiplenmek amacıyla, Avrupa Demokratik Güç Birliği öncülüğünde merkez tren garı önünde toplanan çok sayıda kişi yürüyüş düzenledi. "HDP'liyiz, her yerdeyiz", "HDP'yi kapattırmayacağız" pankartlarının taşındığı eylemde, yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yürüyüş yapıldı. Sık sık HDP'yi sahiplenen sloganların atıldığı eyleme Alman kamuoyu da yoğun ilgi gösterdi.

Eylem kortejine HDP'li eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının olduğu bir heyet öncülük etti. Yürüyüşün ardından Düsseldorf merkez tren garı önünde katılımcılar yaptıkları konuşmalarla HDP'nin demokrasi mücadelesine dikkat çekildi. Eylem halaylar sloganlar ve zılgıtlarla sona erdi.

HELSİNKİ
Finlandiya'da yaşayan Kürtler, HDP ile dayanışmak amacıyla bir stant açtı. Türkiye'deki siyasi durum ve HDP'ye yönelik adaletsizlik ve hak ihlalleri hakkında çevreden geçenleri bilgilendiren Kürtler, Fince broşürler dağıttı.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm kentinde yüzlerce kişi HDP'ye yönelik baskı ve saldırılara karşı alanlara çıktı.

Norra Bantorget meydanında başlayan yürüyüş, Normalmstorget'e kadar devam etti.

Yürüyüşte sık sık HDP ile dayanışmayı içeren sloganlar atıldı.

Ayrıca soykırımcı Türk devletinin işgal saldırıları ve HDP'ye yönelik işlediği suçlar, dağıtılan bildirilerle çevreden geçenlere anlatıldı.

Miting alanına ulaşıldığında İskandinavya Demokratik Kürt Toplum Merkezleri adına Hamit Biten bir konuşma yaptı. Biten, şunları belirtti: "Başta işbirlikçi KDP olmak üzere Türk devletini kınıyoruz. HDP, Önder Apo'nun projesidir. Her Kürt bunun bilinciyle HDP'ye sahip çıkmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararına rağmen eski eşbaşkanlar Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş serbest bırakılmadı. Ancak pasif kaldıkları ve Türk devletine karşı ciddi bir tavır almadıkları için Türk devleti bu kararı yerine getirmiyor. AİHM'e çağrı yapıyoruz; daha güçlü bir tutum sergileyin."

Miting, "Bijî HDP", "Katil Erdoğan" ve "Bijî rêber Apo" sloganlarıyla sona erdi.

MAİNZ
Almanya'nın Mainz kentinde HDP'yi sahiplenme yürüyüş ve mitingine, Mannheim, Frankfurt, Giessen ve Darmstadt'tan yüzlerce kişi katıldı. Buluşma yeri olan tren istasyonu önünde, HDP Eşbaşkanlarının Avrupa'daki eylemler için gönderdiği mesaj okundu.

Şehrin işlek merkezi olan Markplatz'a kadar yürüyen kitle, burada devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Mitingde ilk sözü alan Zübeyde Zümrüt, "Bu yürüyüş, HDP'yi sahiplenme yürüyüşüdür. AKP-MHP faşizmi büyük bir korku içerisindedir. Bugün Türkiye'de faşizme karşı mücadele eden tek parti HDP'dir. Bu yüzden kapatmak istiyorlar. Biz de buradan söylüyoruz; HDP halktır, buradadır, her yerdedir. HDP'yi kapatmaya gücünüz yetmeyecek. Kürtler ve dostları kapatmanıza izin vermeyecek. Mesele yalnız HDP değildir, asıl mesele Kürtlerdir. Geçmişte birçok parti kapattılar, maalesef mücadelenin gelişmesini engellemeyi başaramadılar. Kürtler ve dostları alternatifsiz değildir. HDP yalnız bir parti değil; HDP kültürdür, barıştır, kadındır, gençtir, inançtır, çok parçadır. Bu yüzden HDP'yi kapatmak istiyorlar. Diktatörlüklerini Türkiyeli halkların üzerinde kolay yürütmek için… Dün PKK Şehit Aileleri İle Dayanışma Komitesi Üyesi Yasin Bulut'un Türk devleti tarafından Süleymaniye'de katledilmesini de kınayan Zümrüt, zindanlarda esir tutulan HDP'lileri de selamladı ve ekledi: Kürtler nerede olurlarsa olsunlar, iradelerini kimseye teslim etmezler. Mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Bugün zindanlar bizim için eğitim kampıdır. Biz sürgündekiler de söz vermişiz; Halkımız, ülkemiz özgürleşinceye kadar mücadele edeceğiz. Kimliğimizden, kültürümüzden ve özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz halkız, kazanacağız" dedi.

Faysal Sarıyıldız da HDP'nin tam bir devlet terörü ile karşı karşıya olduğunu belirterek, AKP'nin, yürüttüğü ırkçı, faşist konseptler sonucunda yozlaşıp çürüdüğünü, gelinen aşamada yıkılmakta olduğunu söyledi.

Miting, konuşmaların ardından "Bijî HDP", "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla sona erdi.

BORDEAUX
HDP'yi kapattırmayacağız, Faşizmi birlikte yeneceğiz" şiarı ile bir miting yapılan kentlerden biri de Fransa'nın Bordeaux kentiydi.

Place de la  Bourse meydanında bir araya gelen çok sayıda kişi üzerinde "HDP'nin tutuklu eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın resimlerinin olduğu pankart taşıdı.

CDK Bordeaux çalışanlarından Ahmet Semsur tarafından okunan Fransızca bildiriden sonra, CDK Bordeaux Eşbaşkanı Hayri Karakoçan konuştu. Karakoçan, "Kapatılmak istenen HDP, salt bir parti değildir, ezilenlerin sesi, milyonların umududur. HDP halktır, halk buna izin vermez" dedi.

Miting, müzik eşliğinde çekilen halayla sona erdi.

STRASBOURG
Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde, AKP-MHP faşizmine karşı "HDP'yi kapattırmayacağız, Faşizmi birlikte yeneceğiz" şiarıyla bir miting düzenlendi.

Strasbourg Garı önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, HDP bayraklarıyla "HDP'nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye'de faşizmi yeneceğiz" mesajını verdiler.

"Hepimiz HDP'liyiz", "Faşist Erdoğan" sloganlarının atıldığı mitingde HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar'ın 18 Eylül eylemleri için yazdıkları mesaj, HDP Avrupa Konseyi Temsilci Fayik Yağızay tarafından okundu.

Avrupa Demokratik Güç Birliği adına yapılan konuşmalarda ise HDP'nin üçüncü yol olarak tanımladığı siyasetin ezilenlerin bir bütün mücadelesini esas aldığı vurguladı. HDP'nin Türkiye'deki faşizmi geriletmenin ve demokrasiyi inşa etmenin mücadele alanı olduğunun belirtildiği konuşmalarda, HDP'nin kapatılmasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

DEN HAAG
Hollanda'nın Den Haag kentinde bulunan Hollanda Parlamentosu önünde yapılan eylemle HDP'ye destek çağrısı yapıldı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin düzenlediği eylemde İngilizce bildiriler dağıtıldı, 'HDP'nin kapatılmasını durdurun, Türkiye'de faşizme karşı savaşın' çağrısı yapıldı.
Okunan bildiriyle Erdoğan, AKP-MHP'nin 19 yıldır ulusal sermayenin, derin devlet Ergenekon'un ve dünya emperyalizminin desteğini aldığı belirtildi. Bu ittifakın, Türkiye'deki iktidarını pekiştirmek için demokratik muhalefeti tamamen etkisiz hale getirmeyi hedeflediği vurgulandı. 'Kendi ülkesinde yoksulluk ve işsizlik, kutuplaşma ve ataerkillik, doğal yıkım, yabancı düşmanlığı ve gericilik yükselmeye devam ederken, Türk devleti Ortadoğu'da savaş tohumlarını ekiyor, bombalama ve yakma, sivilleri katletme ve El Nusra'dan IŞİD'e kadar cihatçı çeteleri desteklemeye devam ediyor' denilen açıklamada, HDP'ye dönük sistematik saldırıların sürdürüldüğüne, yargının Erdoğan talimatıyla HDP'yi hedef almaya devam ettiğine dikkat çekildi, "Türkiye ve Kürdistan halklarının faşizme karşı direnişi bastırılamayacak" vurgusu yapıldı.

Eylem, Süleymaniye'de Türk devleti tarafından katledilen Yasin Bulut için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.

HANNOVER
Hannover kentinde "HDP yalnız değildir, HDP'yi kapattırmayacağız" şiarı ile gerçekleştirilen eylemde, dün Türk devletinin silahlı saldırıyla katlettiği PKK Şehit Aileleri İle Dayanışma Komitesi Üyesi Yasin Bulut (Şükrü Serhat) şahsında  tüm Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde HDP ve Ronahi Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Okunan bildiride şunlar dile getirildi: "Biz çok iyi biliyoruz ki; ancak halklarımızın örgütlü ve birlikte mücadelesi Türkiye'de faşizmi, her türlü gericiliği ve emperyalizmi yenebilir. Halklarımıza sesleniyoruz, enternasyonalist mücadelenin de desteğiyle HDP'yi kapattırmayacağız, Türkiye'de faşizmi birlikte yeneceğiz.

Hannover'deki eylem, "Faşizme geçit vermeyeceğiz", "Yaşasın enternasyonalist dayanışma", "Bijî berxwedana HDP" e "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla sona erdi.

LUZERN VE ST. GALLEN
İsviçre'nin Luzern ve St Gallen kentlerinde düzenlenen etkinliklerde 'Hepimiz HDP'liyiz' mesajı verildi. 

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB)-İsviçre'nin çağrısıyla aralarında HDP'li seçilmişler, İsviçreli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri Luzern'de bir araya geldi.

Miting alanı AKP-MHP faşizmine karşı HDP'ye destek pankartları ve HDP bayraklarıyla süslendi.

Sunuculuğunu Hediye Munzur ve Kawa Urmiye tarafından yapılan miting saygı duruşuyla başladı. 

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın mitinge gönderdikleri mesaj okunmasının ardından İDGB temsilcisi Leyla Şahin tarafından HDP'ye yönelik siyasi soykırım saldırılarına karşı ADGB'nin yayımlamış olduğu mesaj okundu. 

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, İsviçre Kürt Kadın Meclisleri Sözcüsü Selma Sürer,  İsviçre Federal Parlamentosu Sol-Grup Milletvekili Stéfanie Prezioso, SP Luzern Kanton Milletvekili David Roth, Basta Partisi adına Maya Heuschmann da birer konuşma yaptı.

LONDRA
Britanya Demokratik Güç Birliği’nin (DGB) çağrısıyla HDP’yi sahiplenme eylemleri kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’da, Manor House İstasyonu önünde bir miting düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, tutsak milletvekili ve siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. Sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "HDP halktır, halk burada", "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı eyleme, çevredekiler yoğun ilgi gösterdi.  

DGB adına ortak açıklamayı okuyan SKB aktivisti Helin Peköz, AKP-MHP faşist iktidarının halkların umudu HDP’yi kapatarak faşist rejimin ömrünü uzatmaya çalıştığına dikkat çekti.  

Faşist iktidarın HDP ve muhaliflere yönelik işlediği suçları sıralayan Peköz, faşist ve yasaklama, katliam ve baskılarla toplumun rehin alınmaya çalışıldığının altını çizdi.  

HDP’ye oy veren vermeyen herkesi faşizme karşı demokrasinin sesini yükseltmek için HDP’yi sahiplenmeye çağıran Peköz, "HDP’yi sahiplenmek, özgürlüğü sahiplenmektir. HDP’yi kapattırmayacağız. Faşizmi birlikte yeneceğiz" diye kaydetti.  

Peköz’ün ardından HDP Eşbaşkanları’nın mitinge gönderdiği mesaj okundu.

Mitinge katılarak bir konuşma yapan HDP eski Milletvekili Osman Baydemir de, zulümlerinin nedeninin yıkılacak olan iktidarlarının yakın olması olduğunu vurgulayarak, "Bu faşist rejimin uyguladığı bu zulümlerinin kurbanı olacağı gün yakındır. HDP fikriyatı baskıyla, zulümle, işkenceyle katliamla yok edilemez,  kapatılamaz; kapatılmayacak bir fikriyattır. Çünkü, Şeyh Saitler, Seyit Rızalar, Mazlum Doğanlara giden özgürlük davasının kökleridir, mirasıdır, bedelidir HDP’de. İnsanım diyen herkesin HDP’ye sahip çıkması gerekir. HDP özgürlüktür, demokrasidir, eşitliktir" diye kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından kitle sloganlar eşliğinde Haringey’e doğru yürüyüşe geçti. Alkış, slogan ve zılgıtların çalındığı yürüyüş, KCC binası önünde sona erdi.  

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de 'HDP Kapatılamaz' yürüyüşü coşkulu gerçekleşti. ADGB çağrısı ile Hermanplatz'da çok sayıda kişi bir araya geldi. Dayanışma yürüyüşüne KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, Die Linke Federal Milletvekili adayları Lucia Schnell, Pascal Meiser, Eyalet Milletvekili Adayı Ferhat Koçak, HDP eski milletvekilleri Kemal Aktaş, Sibel Yiğitalp Gazeteci Hayko Bağdat’ın yanı sıra ve birçok aktivist katılım sağladı.

Yürüyüş boyunca, "AKP-MHP faşist bloğunun kendi varlığını sürdürmek için muhalif merkezi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bizler de her zaman HDP ile dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz" açıklamaları yapıldı. Yürüyüş, "HDP halktır, halk burada" sloganı ile son buldu.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde Avrupa Demokratik Güç Birliği öncülüğünde, AKP-MHP faşizmine karşı "HDP’yi kapattırmayacağız, Faşizmi birlikte yeneceğiz" şiarıyla bir miting düzenlendi.

Lorenskirsche önünde bir araya gelen kitle, HDP bayraklarıyla "HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz", "Faşizme karşı hep birlikte" pankartları taşınırken sık sık  "Hepimiz HDP’liyiz" , "Faşist Erdoğan" sloganları atıldı.

Mitinge Nürnberg Demokratik Güç Birliği adına yapılan açıklamada AKP-MHP faşist iktidarının demokratik muhalefeti tamamen etkisiz hale getirmeyi hedeflediğini ancak Türkiye ve Kürdistan halklarının faşizme karşı direnişi ise  bastırılamayacağı vurgulandı.

Mitingde daha sonra ise eaki HDP milletvekili ve Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Eşbaşkanı Demir Çelik bir konuşma yaptı.

LEIPZIG
Türkiye’de HDP üzerindeki baskıları protesto etmek ve 10 aydır Almanya’nın Leipzig kentinde tutuklu olan ve "terörist" olmakla suçlanan antifaşist Lina ve için yapılan çağrı üzerine bugün binlerce kişi yürüdü.

Yürüyüş boyunca yapılan açıklamalarda; Kürt kurumlarının keyfi gerekçelerle Almanya’da kriminalize edildiği, Kürtlerin gülünç suçlamalarla ailelerinden koparılıp cezalandırıldıkları, PKK yasağının siyasi sakilerle sürdürüldüğü, Türk devletinin Kürt soykırımı yapmak istediği ve her parçada son teknoloji ile Kürtlere saldırdığı belirtildi. Birçok antifaşist grubun açıklamaları okunurken, "Hepimiz solcuyuz", "Hoch die Internationale Solidaritat" sloganı ile saat 14’te Leipzig Johannis Platz’da başlayan yürüyüş, saat 18.00’de Conewitz’de son buldu.

HAMBURG
Hakında kapatılma davası açılan HDP için Hamburgda dayanışma yürüyüşü düzenlendİ.

Hamburg’un en işlek semti olarak bilinen Altona semtinde yapılan yürüyüşe, Hamburg’daki Kürdistanlıların yanı Kiel, Stade ve çevre illerden gelen Kürdistanlılar katılım sağladı.

Türkiye hapishanelerinde tutsak olan HDP’lilerin posterleri taşındığı yürüyüşte, HDP’nin milyonların iradesi olduğu belirtilirken, partinin sadece bir binadan ibaret olmadığı ve milyonların iradesini temsil ettiği belirtildi.

Yürüyüş sırasında ''HDP yalnız değildir'', "Yaşasın HDP", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

Yürüyüş Hamburg’un Sternschanze semtinde düzenlenen mitingle sona erdi. 

MARSİLYA
Fransa’nın Marsilya kentinde, AKP-MHP faşizmine karşı "HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz" sloganıyla yürüyüş yapıldı. Eylemde "HDP’liyiz, her yerdeyiz" denilerek, HDP sahiplenildi.

Saat 17.00 de Canabiere meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Marsilya’nın işlek meydanı olan Vieux Port meydanına doğru yürüyüş gerçekleştirdiler.
Yürüyüşte, "HDP halktır, halk faşizme boyun eğmez", "Hepimiz HDP’liyiz pankartları ve -arkadaşlarımıza özgürlük", "HDP yalnız değildir", "Halklar direniyor faşizme karşı", "Halklara barış, faşizme savaş", "Yaşasın halkların mücadelesi", "HDP’nin illegalleştirilmesine hayır" ve "Katil AKP-MHP" yazılı dövizler ile İzmir’de HDP il binasında vahşice katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafı taşındı.

"Katil Erdoğan", "Faşist AKP-MHP" sloganları atılarak meydana ulaşan kitle, devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Ardından Fransızca bildiri ve HDP Eşbaşkanlarının Avrupa’da yapılan eylemler için gönderdikleri mesaj okundu.

Yürüyüş ve miting, sloganlarla sona erdi.